Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
TV
Publicerad: 9 mars 2012, 09:00
TV4-programmet The Voice.
Foto: TV4.
Mångfalden i TV4:s utbud minskade kraftigt under 2011. Det visar rapporten Svenskt TV-utbud 2011. Kent Asp, professor i journalistik, går idag ut med nya rön på DN Debatt.
Kent Asp gör varje år en rapport över hur det svenska programutbudet utvecklas på uppdrag av Myndigheten för radio och tv. I en debattartikel med rubriken "TV4 är alltmer inriktat på fiktion och underhållning" framgår att den senaste rapporten, svenskt TV-utbud 2011, visar att TV4:s programutbud minskat kraftigt under 2011.
Rapporten visar att TV4 hade 71 olika typer av fakta- och underhållningsprogram under 2011 – året efter hade TV4 58 olika fakta- och underhållningsprogram, vilket är den sämsta mångfalden sedan undersökningarna startade år 1998.
Kent Asp konstaterar visserligen att det står reklam-tv-bolagen fritt bestämma över sitt eget programutbud, men tycker ändå att reklam-tv:ns utveckling får konsekvenser för public-service-tv och utbudet i dess helhet.
Här tycker han också att TV4 spelar en nyckelroll genom sin mittenposition.
Kent Asp pekar också på att han skissade på två möjliga framtidsscenarier då den första undersökningen presenterades år 1998.
Det ena alternativet var att SVT följde TV4, vilket han räknade med skulle innebära att det totala utbudet i svensk television präglades av fiktion och underhållning.
Det andra alternativet var att SVT behöll sin linje, vilket skulle leda till att SVT förlorade tittare och public-service marginaliserades.
Kent Asp menar att det inte finns något enkelt svar för vad som har hänt när det gäller SVT, men om man ser till: "balansen mellan information och underhållning har den under de 14 år som undersökts förändrats mycket lite."
Kent Asp konstaterar att även om SVT har ökat sin bredd under 2011 är trenden att mångfalden har minskat i SVT:s huvudkanaler, men samtidigt har SVT exempelvis utökat sitt kulturutbud och även lagt till Kunskapskanalen.
"Min slutsats blir ändå att SVT inte gått i kommersiellt riktning. Mångfalden har trendmässigt minskat, men på det hela taget intar SVT samma position som i den första undersökningen 1998."
När det gäller kampen om tittarna har SVT minskat sin tittartidsandel från 48 procent till 30 procent jämfört med 1998, enligt MMS.
Men utvecklingen de senaste fem åren pekar inte på någon tittarkris för SVT, utan här framstår snarare reklam-tv som är den stora förloraren, resonerar Kent Asp:
"TV3, TV4 och Kanal 5 hade 2007 (enligt MMS) sammantaget 38,7 procent av tittartiden, år 2011 var andel 33,3 procent:"
Karl-Johan Byttner