Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 köper superstatistik

Publicerad: 22 augusti 2008, 11:51

Som ”Sportbladet Zoom” – fast i tv. I morgon är det premiär för den högteknologiska superstatistiken i TV4:s Tipslördag. – Det blir kul att se om vissa myter stämmer. Nu kan vi visa fakta på allt i realtid under match, säger fotbollschefen Emir Osmanbegovic.


Så här kan det se ut i rutan i TV4:s Tipslördag i morgon då den ingående statistiken ska redovisas.

”Tracab Image Tracking System” är en robotteknik med rötter i försvarsindustrin där den använts för målsökande missiler.

Företaget Tracab står för tekniken som registrerar mängder av data från fotbollsplanen – hur långt och snabbt spelarna springer, hur hårt de skjuter, och så vidare.

Inför fjolårets allsvenska säsong köpte Aftonbladet exklusiviteten för print och webb och döpte servicen till ”Sportbladet Zoom”.

Tekniken har använts i tv-tidigare – Canal plus har kört några test under fotbollssändningarna – och nu har TV4 skrivit ett avtal med Tracab som göra att kanalen kommer att använda servicen under matcherna i Tipslördag hela hösten.

– Det blir kul att se om vissa myter stämmer, och till exempel se om Daniel Andersson verkligen slår så många passningar i sidled eller om det verkligen är så att Ljungskile maskar. Det är en bra tittarservice, säger Emir Osmanbegovic.

Premiären för Tracab-tekniken i TV4 äger rum i morgon med matchen IFK Norrköping-IFK Göteborg.

Då gör även Suzanne Sjögren  comeback som programledare efter sin mammaledighet. Sjögren är Ola Wenströms efterträdare i TV4:s fotbollssändningar.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.