Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 Nyheterna fälls för inslag

Publicerad: 22 december 2008, 10:42

TV4 Nyheterna Värmland råkade av misstag visa namnet på en patient i samband med ett inslag om mammografi. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden för radio och tv.


I det 25 sekunder långa inslaget om mammografi inom landstinget i Värmland, som sändes i TV4 Nyheterna Värmland i september, visades en patients namn. Enligt Granskningsnämnden för radio och tv, som nu fäller inslaget, innebar misstaget ett intrång i kvinnans privatliv.

Inslaget, som anmäldes av den berörda kvinnan, illustrerades med bilder av två kvinnor som tittade på röntgenbilder av ett bröst på en datorskärm. Under några sekunder syntes namnet på patienten med liten text på röntgenbilden.

TV4 ansåg inte att inslaget utgjorde ett intrång i kvinnans privatliv. I en kommentar skriver kanalen:
”På skärmen i ett vanligt redigeringsrum eller på flertalet TV-skärmar är dessa uppgifter inte möjliga att se och det får således antas att endast ett fåtal personer kan ha sett namnet. Det kan därför ifrågasättas om kvinnan är identifierad av någon mer än henne själv och hennes närmast anhöriga.”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.