Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4-profilen valde mellan Robinson och journalistiken

Publicerad: 4 februari 2014, 12:35

Olof Lundh

Foto: Emelie Lundberg

Olof Lundh är chef för TV4:s fotbollskanalen.se och ett av de mest välkända namnen inom sportjournalistiken. Men karriären hade kunnat ta en annan väg om han tackat ja till Anna Carrfors Bråkenhielms erbjudande att jobba med första säsongen av Robinson 1997. Det berättar han i intervjupodden Ewer.


Ämnen i artikeln:

Anna BråkenhielmOlof LundhRobinson

När Olof Lundh som 30-åring började som praktikant på Expressen i mitten av 1990-talet kändes allt fel. Han var nära att sluta innan karriären hade börjat.

– Jag har fortfarande kvar ett brev där jag skrev att jag skulle avsäga mig praktikplatsen eftersom det inte kändes rätt för mig, säger Olof Lundh i podden.

Det var Expressens dåvarande nöjeschef Svante Stockselius, i dag ordförande i Kristallen, som övertygade Olof Lundh att fortsätta med journalistiken genom sitt visade förtroende.

– Han hjälpte mig lite och såg att jag hade en sorts drivkraft och när jag fick möjligheterna så gällde det att gå all-in för jag hade inte så mycket att falla tillbaka på. Det var en fördel, jag hade nog inte gjort likadant om jag var 22 istället för 30 år.

Efter praktiken återgick Olof Lundh till Journalisthögskolan i Stockholm för att ta examen. När studierna var avslutade ringde Olof Lundh till sin förre chef Svante Stockselius som då gått över till TV3 och rollen som programchef. Han tipsade Olof Lundh om att ringa Anna Carrfors Bråkenhielm på Strix som höll på med ett nytt tv-format: Robinson. Året var 1997:  

– Hon sa: Ja du kan få jobb, du måste åka nu. Du ska åka till den asiatiska övärlden och leta efter en ö. Vi ska göra ett program som heter Robinson. Sen talade jag med Expressen som sade att jag kunde bli tipsexpert. Jag tog det jobbet istället. Första veckan hade jag två rätt, det var ingen lyckad start. Jag körde några månader, men fick inte förlängt.

Olof Lundh fortsatte sedan på Göteborgs-Posten innan han återvände till Expressen 2001. Där stannade han till 2006 innan han tvingades sluta efter Kent Carlzon-affären 2006. Samma höst startade han fotbollskanalen.se.

– Kanske man hade kunnat bli någon slags demonproducent i dokusåpabranschen. Då hade jag säkert varit betydligt rikare än vad jag är i dag. Men jag tycker att jag gjorde rätt val. Jag har alltid gått på magkänsla.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.