Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4-profiler bojkottar Kristallen

Publicerad: 8 september 2008, 11:56

Bara timmar kvar till Kristallen – då drabbas tv-priset av ett bakslag. Resume.se kan avslöja att TV4-sportens profiler beslutat att bojkotta kvällens Kristallen-gala. Peter Jihde, Patrick Ekwall, Suzanne Sjögren, Anna Brolin, Peppe Eng med flera uteblir.


TV4-sportens profiler bojkottar Kristallen.

Resume.se har tidigare rapporterat om den kraftiga kritiken mot Kristallen för att tv-priset saknar ett sportpris.

Till fjolårets gala plockades sportkategorin bort och den har inte fått komma tillbaka i år. I stället har sportprogrammen precis som i förra året fått slåss med nyhets- och samhällsprogram i kategorin ”Aktualitetsprogram” – och inte heller den här gången lyckades någon sportproduktion ta sig upp på listan över de nominerade.

– De är katastrof att det inte finns plats för sport i Kristallen. Jag tycker att det är helt obegripligt. Det sänds så otroligt mycket sport i tv, det är en stor del av utbudet, sa Kristallens programledare Jessica Almenäs till Resume.se i samband med Kristallens presskonferens för några veckor sedan.

TV4-profilen Almenäs kommer att leda kvällens gala – men ingen av hennes kollegor i rutan på TV4-sporten kommer att närvara i Globen.

Sportchefen Hans Pekkari, nyhetschefen Fredrik Olofson och fotbollschefen Emir Osmanbegovic är de enda som dyker upp – resten avstår i protest.

Patrick Ekwall är upptagen i en presskonferens med fotbollslandslaget när Resume.se når honom, men han bekräftar uppgifterna.

– Man väljer bort en kategori som engagerar folk mest. Sport i tv drar flest tittare överhuvudtaget. Att inte ha tv-sport som en kategori är lite oförskämt. Det har säkert att göra med att det inte är tillräckligt fint, har Ekwall tidigare sagt till Resume.se.

TV4-sportens chef Hans Pekkari vill inte kommentera uppgifterna om en bojkott. Men han säger:

– Jag har stor förståelse för att många tycker det är konstigt att Kristallen inte delar ut något sportpris, eftersom sport blir en allt större och viktigare del av TV-utbudet både i Sverige och internationellt. Jag har själv fört fram samma synpunkter till representanter för Kristallens styrelse.

– Det finns säkert olika skäl till att folk inte har möjlighet att medverka. Däremot tillhör inte Kristallen-galan den typ av evenemang där jag ställer närvarokrav på mina medarbetare, säger Pekkari.

Kristallens ordförande Peter Lundin:

– Det var tråkigt att höra att de inte kommer. Jag förstår vad de menar, men samtidigt är det viktigt att poängtera att alla kanaler har varit eniga om att lägga sportprogrammen i aktualitetskategorin. Det har gått att rösta på exempelvis Sportspegeln i den kategorin. Men sportprogram kan inte tävla i egenskap av fotbollsmatcher eller OS. Det är fördjupande studioprogram som ska vara med. En sportstudio är bara så stor som det evenemang den rapporterar om.

– Vi vill kunna hinna med alla kategorier i sändningen och det går inte att ha hur många kategorier som helst. Man måste göra ett val, säger Peter Lundin.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.