Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4:s Nyhetsmorgon är "Årets förvillare"

Publicerad: 5 januari 2015, 06:58

Det här gänget vilseleder allmänheten, enligt VoF.

Foto: Skärmdump från TV4:s sajt.

TV4 Nyhetsmorgon har bidragit till att vilseleda allmänheten, anser föreningen Vetenskap och Folkbildning, Eva Hamilton bad Gina Dirawi att skaffa sig ett liv och Warner sparkar pr-konsult efter tweet.


Ämnen i artikeln:

ViralgranskarenLinda LindorffJohn GuidettiMetroSVTSonyGina DirawiNyhetsmorgonEva HamiltonMorgonsvepetTV4

TV4:s Nyhetsmorgon är "Årets förvillare"
När föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som arbetar för att främja folkbildning och vetenskapens metoder och resultat i år utser Årets förvillare och Årets folkbildare är det TV4:s Nyhetsmorgon som kniper det mindre smickrande priset. Enligt föreningen har Nyhetsmorgon "genom sina val av inslag, intervjupersoner och så kallade "experter" bidragit till att vilseleda allmänheten".

"TV4 Nyhetsmorgon har under 2014 sänt många informativa reportage och intervjuer med vederhäftiga och kunniga experter. Tyvärr väljer Nyhetsmorgon att varva de seriösa inslagen med pseudovetenskapliga och direkt felaktiga påståenden. Detta gör att tittarna kan luras att tro att även dessa vilar på vetenskaplig grund", står det bland annat i motiveringen.

Till årets folkbildare utsågs Metros Viralgranskaren som också vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare: "Genom sitt arbete förhindrar Viralgranskaren att myter får fäste och utan att skriva någon på näsan ger de läsarna förståelse för att det är värt att tänka efter en extra gång innan man delar något vidare", skriver föreningen om priset.

Här kan du läsa motiveringarna i sin helhet.

Hamiltons krav på Gina Dirawi: Skaffa dig ett liv
Programledaren Gina Dirawi var 2013 utbjuden på middag av den tidigare SVT-vd:n Eva Hamilton. Under middagen ska Hamilton ha frågat om Dirawi hade ett liv och syftat på om hon hade någon nära vän. När Dirawi svarade nej ska Hamilton ha sagt att det inte var läge att skriva på något kontrakt, eftersom Dirawi kanske skulle skaffa sig ett liv först. Då bestämde sig Gina Dirawi för att göra det, berättar hon i en intervju med DN.

Warner sparkar pr-konsult efter tweet
Filmbolaget Warner Bros har bett Sony Pictures om ursäkt efter en kritisk twitterkommentar om Sonys film "Foxcatcher". Filmbolaget ska dessutom ha sparkat den konsult som skrev tweeten. Kritiken riktades mot hur den olympiske brottaren Mark Schultz porträtterades i filmen. Det skriver TT som hänvisar till Variety.

Spelreklamen ökade med 75 procent 2014
Antalet tv-reklamer för internetcasinon ökar kraftigt. Tv-reklamen för spel ökade med 90 procent spelreklam totalt ökade med 75 procent. Utvecklingen är oroande, tycker Svenska Spels vd Lennart Käll, rapporterar Sveriges Radio.

Linda Lindorff attackeras av orm
I den nya serien "Linda och djurens hjältar" som har premiär i TV4 i kväll möter programledaren en pytonorm. Mötet blir lite väl närgånget och ormen kramar Lindas ben - och kniper åt.
– Den var så enormt stort och kraftfull. När den kramade åt benet och min handled kom emellan trodde jag nästan den skulle knäckas, säger Linda Lindorff till Expressen.

Gambia släcker ner populär radiostation
Myndigheter i Gambia har stängt ner en populär radiostation efter en misslyckad attack mot presidentpalatset i Banjul som skedde strax före nyår. Bedömare har varnat för att Gambias president Jammeh kan använda attacken för att tysta oppositionella. Det skriver TT/AFP.

John Guidetti kritiserar SVT
Celtic-stjärnan John Guidetti ansluter sig till raden av andra som kritiserat SVT för deras sändningar från JVM. "Är de någon mer än jag som vill kolla Sverige vs Ryssland men har nått helt annat på SVT 2 typ nått som heter apelsinmannen ? Blir galen", skrev han i går kväll på Twitter. Först hittade han inte rätt kanal, och sedan undrade han alltså varför filmen "Apelsinmannen" visades och inte något försnack, skriver Expressen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.