Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4:s programchef svarar på den hårda kritiken

Publicerad: 21 december 2012, 13:32

Viveka Hansson

Foto: Expressen/TV4

TV4:s planerar att flytta Kalla fakta från onsdag till söndag. En tablåförflyttning som fick Kalla fakta-redaktionen att rasa. I dag svarar TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle Viveka Hansson och tablådirektören Malte Andreasson på kritiken i en intervju med Resumé. – Kalla fakta kommer att tappa tittare, men det beror på Carina Berg, säger Malte Andreasson


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

I går rapporterade Resumé om TV4:s planer på att flytta Kalla fakta från onsdag till söndag nästa år. Detta trots att det granskande magasinet slagit konkurrenten Uppdrag granskning i SVT under höstens säsong.

Beslutet väckte irritation på redaktionsgolvet.
– Man skulle önska att de som har ansvar för planering och tablå hade visat lite mer guts, sade TV4:s nyhetschef Jonas Gummesson till Resumé i går.

Programledaren Lennart Ekdal var än mer upprörd över tablåflytten.
– Det är ett publicistiskt haveri.Jag har varit med under hela TV4-resan och slitit för att höja den publicistiska ambitionen. Det har alltid funnits en kommersiell ängslan hos ledningen, sade Lennart Ekdal till Resumé.  

Programledaren utvecklade sedan sitt resonemang i en debattartikel på Resumé med rubriken "TV4:s bisarra julklapp till Kalla fakta".

Programmets ansvarige utgivare Viveka Hansson och tablådirektören Malte Andreasson (som står bakom beslutet) att bemöta kritiken i en intervju med Resumé.

Varför genomför ni tablåomläggningen?
– Det är resultatet av en långsiktig plan av tablåcheferna. Kalla Fakta hade gått risigt. Tanken var att ge programmet en injektion genom en urstark plats i tablån efter "Carina Berg flyttar in" och sen flytta det till prime time på söndagar efter nyheterna och fånga upp den publiken. Vi tog vara på den chansen och en nybildad grävgrupp under ledning av Jonas Berg gjorde ett starkt jobb med journalistiken. Det gav oss en nystart och ett fint gensvar från tittarna.

Hur kan flytten sägas motivera att ni satsar på samhällsjournalistik?
– Därför att hela den här planen faktiskt är en insats för att ge programmet en ordentlig chans. Vi gör dessutom två extra program Kalla Fakta i vår. Sedan har vi ju gjort annat i år för att lägga mer kraft på samhällsjournalistik. Som tex lagt ner sändningen av kungafamiljens firande av nationaldagen för att istället lägga resurser på bevakningen av amerikanska valet. Almedalen är ett annat exempel, säger Viveka Hansson.

Kalla Fakta har nått starkt publicistiskt och kommersiellt genomslag under hösten. Känns det inte lite styvmoderligt att flytta programmet från primetime?
– Det flyttar inte från prime. Det flyttar till söndagar som har ett starkt tittarflöde. Jag hade också önskat ligga kvar efter "Carina Berg" som gett fin draghjälp, men nu har Carina Berg själv flyttat - till en annan kanal. Så med lite helhetsperspektiv tror jag ändå att vi ska vara glada över söndagstiden.

Även tablådirektören Malte Andreasson är oförstående till kritiken.

– Jag tycker att hela diskussionen bygger på missförstånd. Söndagar vid den här tiden har ungefär lika mycket publik som onsdagar. Att göra ett block där man lägger Kalla fakta efter nyheterna är ingen dum idé. Kalla fakta har dessutom tappat en bra lead in på onsdagar genom Carina Bergs flytt till Kanal 5.

Hur ser du redaktionens tankar kring att sporten skulle vara en sämre inkörare eftersom de inte har samma publik som Kalla fakta?
– Det stämmer inte. De som tittar på "Sporten söndag" är intresserade av nyheter.

Malte Andreasson är övertygad om att den planerade tablåförändringen kommer att genomföras när Kalla fakta har nypremiär i mars. Han har viss förståelse till att beslutet väcker starka reaktioner hos Lennart Ekdal.

– Jag har stor respekt för att programledare och producenter slåss för att sina program ska få bästa tänkbara villkor. Men att det skulle bli mycket sämre med söndagar stämmer inte. Det eventuella tittartappet beror på Carina Berg, ingenting annat.

Beror tablåomläggningen i huvudsak på Carina Bergs flytt?
– Nej, vi ser över vårat utbud kontinuerligt. Nu får vi ett nyhetspaket på söndag som har en fin tradition av samhällsjournalistik. Titta bara på "Agenda" i SVT.

Kommer inte "Kalla fakta" få det tufft att konkurrera om tittare med söndagens "Rapport"?
– Det är jag inte så säker på. "Rapport" lämnar många tittare efter sig. Kalla fakta kommer att ta en andel av dessa tittare.

I sin debattartikel tog Lennart Ekdal upp floppande serier under primetime på TV4 som Boråspensionärerna och nu senast SOS Uppdraget. Satsningar som har levererat långt under det förväntade.

Varför satsar ni på potentiellt kommersiella framgångar utan att de ger resultat samtidigt som ni flyttar på en programserie som gått bra?
– Varje säsong innehåller floppar. TV4 har inga problem med tittarsiffrorna.

Varför är söndag klockan 19.30 primetime?
– Vi definierar primetime som ett program som ligger mellan nyheterna och nyheterna. Vi har andra satsningar som ligger i denna slot och levererar starka tittarsiffror så som "Postkodmiljonären" och "Halv åtta hos mig". Det är ingen dussinslot, det är ett rent missförstånd.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.