Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

TV

TV4:s tips om Volvoreklam friades – nu överklagar GRN

Publicerad: 12 Juli 2017, 09:13

Granskningsnämnden anser att TV4:s programpresentatör var lite väl informativ kring premiärvisningen av Volvo Cars reklamfilm "Made by People".

TV4 anmäldes av Granskningsnämnden för att ha uppmanat tittarna att hålla ögonen öppna på Volvos nya reklamfilm. Kanalen friades i förvaltningsrätten - men nu överklagar nämnden domen till kammarrätten.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenVolvo CarsTV-reklamTV4

Det var inför en kvällssändning i TV4 den 21 januari förra året som en programpresentatör uppmanade tittarna att kika efter Volvos nya reklamfilm (Made by People) som skulle ha premiär i den första reklampausen. Presentatören sa även att reklamen  "också är en påminnelse om.;att tillsammans: blir vi bättre".

Cirka tio minuter in i programmet sändes en annonssignatur och texten "reklam" visades i bildrutans överkant. När slingan klingade av hördes en speakerröst säga "Nu är det premiärdags for reklamfilmen som också påminner oss: om att tillsammans blir vi bättre".  Därefter visades Volvos reklamfilm "Made by People" som då upptog hela reklampausen.

Granskningsnämnden ansåg att programpresentationen i studion gjorde att sändningen stred mot regeln om otillbörligt kommersiellt gynnande och anmälde TV4, men förvaltningsrätten valde att fria kanalen. Nu överklagar nämnden domen till kammarrätten, och står fast vid att Volvo Cars gynnades på ett otillbörligt sätt samt att TV4 bör straffas med 50.000 kronor i böter. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.