Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4:s webbsatsning får intern kritik

Publicerad: 3 september 2008, 08:06

TV4 lanserar webbsatsningen Nyhetskanalen som lunchnyheter i tv. För att klara arbetsbelastningen schemaläggs även ”fritidarna”, vilket lett till protester. I förra veckan höll facket möte och inledde mbl-förhandlingar.


truefalse

Nyhetskanalens utökade sändningstider sliter på personalen.

Nyhetskanalen.se är TV4:s flöde på webben. Fyra projektanställda hanterar materialet från redaktionens 30 nyhetsreportrar.

Den 15 september lanseras tio minuters lunchsändning under varumärket Nyhetskanalen, som blir namnet på TV4:s kortsändningar.

Men jobbet med att producera mer med samma personal sliter hårt på reportrarna. Därför schemaläggs fler reportrar, bland annat de så kallade ”fritidarna”. De har fria arbetstider och gör ingen schemalagd ob-tid, även om de i förekommande fall jobbar utanför kontorstid.

Det nya schemaförslaget har lett till protester bland dem som nu tvingas in att göra kortnyheter på kvällstid.
– Jag har inte hört så mycket, men det kan jag tänka mig, säger den vikarierande nyhetschefen Jonas Gummesson. Vi försöker få en jämnare fördelning av ob-passen. Några får jobb mer ob, andra mindre. Det är hårt slitage på vissa reportergrupper som nu får det lite lättare.

I går höll facket ett möte om det nya schemat, som ska mbl-förhandlas och införas den 30 september.
– Det blir alltid mycket diskussion om nya arbetstider, säger klubbordföranden Sara Stenman. ”Fritidarna” anser att de förlorar resurser för egna reportage.
– Samtidigt arbetar många reportrar hårt och det finns en del nytänk i det här förslaget. Men visst, fler få jobba skift.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.