Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

TV

TV4-skandalens hemliga källa: dömd polis

Publicerad: 8 November 2007, 12:06

Uppgiftslämnaren i TV4:s Kalla Fakta-skandal är den dömde före detta polisen Olle Liljegren. Samtidigt som han försökte sälja materialet om Trond Sefastsson till TV4 hade han uppdrag av TV4 att tillsammans med journalisten Dick Sundevall göra en dokumentär om polisinformatören Peter Rätz.


TV4-huset på Gärdet i Stockholm. Foto: Andreas Elgstrand.

Inom några månader planerar TV4 att sända en timslång dokumentär om polisinformatören Peter Rätz som under tio år infiltrerat den organiserade brottsligheten.

Under sin tid vid länskriminalen hade Olle Liljegren uppdraget att leda Peter Rätz framgångsrika avslöjade av knark- och våldsbrott. Rätz ingår nu i polisens vittnesskyddsprogram och har framträtt med sin historia i bland annat Expressen.

Olle Liljegren avskedades för några år sedan efter att han dömts i Högsta domstolen för tjänstefel och vapenbrott. Han är vd för familjens fastighetsbolag och arbetar som konsult i säkerhetsfrågor.

TV4:s programdirektör Göran Ellung och Kalla Fakta-chefen Fredrik Lundberg har godkänt beställningen av en dokumentär om Peter Rätz.

Kriminaljournalisten Dick Sundevall och Olle Liljegren ska ha samarbetat kring filmen, som hållits topphemlig och bland annat klippts i lokaler utanför TV4.

Samtidigt som de arbetat med dokumentären åt TV4 har de båda tagit fram materialet om Trond Sefastssons arbetsmetoder. De har försökt sälja detta material till TV4 för en miljon kronor.

När TV4 vägrade betala, gick budet till Aftonbladet och Strix television. De båda medieföretagen antas ha betalat sexsiffriga belopp för materialet om Trond Sefastsson.

Dick Sundevall försattes i våras i personlig konkurs vid Nacka tingsrätt. Han har 155 mål hos kronofogden och ett skuldsaldo på 790 884 kronor.

Resumé har sökt Olle Liljegren, Göran Ellung och Fredrik Lundberg utan framgång.

Läs även: Gierttas chockstart på TV4

Läs även: TV4 stänger av Kalla Fakta-reporter

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.