Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 stuvar om i nyhetstimmen

Publicerad: 14 juli 2008, 13:54

Till hösten får nyhetstimmen i TV4 nytt utseende. De lokala nyheterna flyttas fram och Ekonominyheternas två sändningar slås ihop till en.


Göran Ellung. Foto: Anna-Karin Sandström.

TV4 satsar på en nystart till hösten för deras nyhetstimme mellan klockan 18.30 och 19.30. Senast i februari gjorde kanalen om nyhetssändningen klockan 22.00. Då förlängdes sändningen med 10 minuter måndag-torsdag. Nu är det det tidigare nyhetsblocket som genomgår en remake.

– Vi gjorde om den här sändningen för nästan exakt ett år sedan. Innan var det bara lokala nyheter. Nu handlar det samma delar som tidigare fast de får nya platser, säger Göran Ellung ,  programdirektör för Aktualiteter i TV4.

Lokal-tv tidigareläggs, vilket innebär att Lokal-tv och lokalt väder inleder hela nyhetstimmen. Ekonominyheternas två sändningar 18.30 och 19.30 slås samman till en och efter den sänds  TV4 Sporten och TV4 Vädret.  Sedan följer TV4 Nyheterna, som genom förändringen blir tre minuter längre än tidigare.

– Den här förändringen innebär att vi kan prestera en fyllig och ännu mer sammanhållen nyhetstimme mellan 18.30 och 19.30 där lokal-tv får en stark och viktig position som det program som ska starta och därmed sätta prägeln på hela nyhetstimmen. Fördjupningen av 19-sändningen innebär större möjligheter till reportage i kvällens första längre nyhetssändning, säger  Göran Ellung .

Den nya tablån (till vänster) och tablån som den ser ut idag (till höger).

Hur ser tittarsiffrorna ut idag?
– Lokal-tv ligger nog i snitt på 300-400 000 tittare idag och nyhetssändningen klockan 19.00 brukar snitta på mellan 500 000 och 550 000. Med en tidigareläggning av Lokal-tv tror jag att vi får fler tittare initialt och att det blir ett stabilare tittande. Lokal-tv är en väldigt eftertraktad nyhetsservice och jag tror att det kommer bli ett bättre flöde nu när vi startar sändningen med det.

Idag inleds hela nyhetsblocket med en kortare nyhetssammanfattning. Den försvinner helt i samband med omgörningen som träder i kraft den första september.
– Starten 18.30 är den svagaste delen idag och det tror jag beror på flera saker. Lokal-tv är ett bredare program än Ekonominyheterna. Det kommer att ge en starkare start. Dessutom har det varit svårt att starta hela sändningen med en kort nyhetssammanfattning som sedan inte fullföljs direkt, säger Göran Ellung.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.