Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 tecknar EM-avtal med krogar

Publicerad: 22 maj 2008, 07:50

TV4, som vill ha betalt av krogar som visar sändningarna från fotbolls-EM, har tecknat ett avtal med restaurangbranschens organisation SHR.
Förhoppningen är därmed att det inte ska kunna uppstå något nytt rättighetsbråk som det mellan TV4 och O'Learys för två år sedan.


Enligt TV4 är rättigheterna till fotbolls-EM extremt dyra och därför måste TV4 hitta ett sätt att finansiera det.

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, visade tidigare i år inget intresse när TV4 ville skriva ett ramavtal. Men nu har parterna kommit överens.

Avtalet innebär att SHR:s medlemmar får runt 40 procents rabatt på licenskostnaden för att visa fotbolls-EM för sina kroggäster.

– Vi är mycket nöjda. Vi har lyckats nå en bra överenskommelse om vad som skall gälla under fotbolls-EM och avtalet innebär en rejäl rabatt för våra medlemsföretag, säger Mats Hulth, vd för SHR, i en kommentar.

TV4 skriver i ett pressmeddelande att kanalens rättigheter innebär "att alla som vill visa fotbolls-EM offentligt  för sina gäster eller kunder måste avtala om detta med TV4".

– Vi är både stolta och glada över att kunna erbjuda de svenska tv-tittarna hela fotbolls-EM, oavsett om man väljer att titta hemma eller på krogen. Alla krogägare som vill visa EM kan nu sluta avtal med oss om det. Genom avtalet med SHR får de krogägare som är medlemmar där dessutom en rejäl rabatt på licenskostnaden, säger TV4-Gruppens distributionschef Märta Rydbeck.

I samband med fotbolls-VM 2006 utbröt ett storbråk mellan kedjan O’Learys och TV4. Flera krogar hade gått med på att betala för visning av fotbollsmatcher på storbilds-tv, men O’Learys vägrade betala och den utdragna striden slutade med förlikning.

Avtalet mellan TV4 och SHR ska förhindra att liknande tvister uppstår. För två år sedan när striden mellan TV4 och O'Learys blossade upp fanns inget liknande avtal.

– I och med att vi nu har det här avtalet så har vi och TV4 en bra dialog och upparbetade kanaler mellan oss, säger Mats Hulth till Resume.se.

TV4 kommer nu att förhandla separat med krogkedjorna, bland annat O'Learys.

– Vi har nu med det här avtalet lagt en ribba och O'Learys kommer inte att betala mer än oss, snarare mindre per enhet, säger Mats Hulth.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.