Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 väljer Aftonbladet framför Expressen

Publicerad: 2 juni 2010, 13:46

Samarbetet mellan TV4 och Expressen går på sparlåga. I stället samarbetar TV4 och Aftonbladet redaktionellt på allt fler områden, senast kring Almedalen och en stor valsatsning. – Vi ska samsända i Almedalen, bekräftar Nyheternas chef Anne Lagercrantz.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanAftonbladetExpressenTV4Jan Helin

truefalse

TV4:s Jan Scherman och Aftonbladets Jan Helin trivs ihop.

För fyra år sedan köpte TV4 tv-kanalen Sport-Expressen och gjorde om den till TV4 Sport. Det var första steget mot ett större sam­arbete, som pressades fram av Bonnierledningen när motståndet från mellanchefer i de båda bolagen var för stort. En av dem som länge kritiserade Bonnierledningen för dålig samordning var TV4-chefen Jan Scherman.

Ett samarbete kring marknadsföring, teknik och försäljning pågår. Däremot har det blivit mindre av redaktionellt samarbete. Det naturliga var att samarbeta kring webben: TV4 kunde ge Expressen bild och få text i gengäld. Det blev sannolikt Expressen som tjänade mest på TV4-klipp från ”Idol” eller sport till sin sajt, medan utbytet för TV4 blev magert.

Enligt Resumés samstämmiga källor kärvade samarbetet mellan Expressen och TV4 Nyheterna alltmer under fjolåret. Det tillsattes en rad gemensamma projektgrupper, men de flesta initiativen rann ut i sanden.

Medan samarbetet med Expressen har gått allt trögare har TV4-folket knutit tätare band med Aftonbladet. TV4:s vd Jan Scherman och Aftonbladets chefredaktör Jan ­Helin har haft ett antal luncher och uppges trivas bra ihop.

Nyhetsredaktionerna har träffats på chefsnivå för att planera gemensamma aktiviteter.
– Vi har gjort gemensamma Novusundersökningar under våren vid tre tillfällen, berättar Nyheternas chef Anne Lagercrantz. Vi har planerat för samarbete under politikerveckan i Almedalen, då Nyhetskanalen.se och Aftonbladets webb-tv samsänder. Vi ska också ha något gemensamt event i Visby.

Aftonbladet sänder numera Politikerpuben, som startades av Politikerbloggens grundare Niklas Svensson och inledningsvis sändes via ­Expressens webb-tv. I februari gick Niklas Svensson tillbaka till Expressen, som han tvingades lämna 2007 efter domen i dataintrångsskandalen.
– När Expressen värvade tillbaka honom var de inte längre intresserade av Politikerpuben, konstaterar Anne Lagercrantz.

Men hon är också noga med att betona att Nyheterna fortfarande samarbetar med Expressen:
– Vi hjälps åt med logistiska redaktionella frågor, till exempel under katastrofen i Haiti. Ibland delar vi på frilansar. Och Expressen sålde ju vår Bernadotte-dvd. Dessutom samarbetar vi med både Expressen och Aftonbladet kring nyheter som de ger oss till kvällssändningen för att öka intresset för morgon­dagens tidning.

I Göteborg finns det bästa exemplet på samarbetet som Bonniers ledning troligen avsåg då de lade Expressen och TV4 i samma affärsområde. Där delar GT:s och TV4:s redaktioner lokal, gör gemensamma kampanjer och har ett nära redaktionellt samarbete. Nu ska försöket utsträckas till Malmö och Kvällsposten.
– På riksnivån har sam­arbetet inte samma prioritet, förklarar Anne Lagercrantz. Det är två stora redaktioner med olika tilltal, det tar lite tid.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.