Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4: Vi hade inte kunnat göra något annorlunda

Publicerad: 8 februari 2011, 15:57

21-åringen utpekades som kriminell i TV4: s dokumentärserie ”Svensk Maffia”. Tre dagar senare begick han självmord. – Det är väldigt tragiskt. Beskedet mottogs med bestörtning för alla som jobbar med programmet, säger Gunnar Gidefeldt kommunikationsdirektör på TV4.


Ämnen i artikeln:

Gunnar GidefeldtStrixTV4

Gunnar Gidefeldt kommunikationsdirektör på TV4. Foto: TV4.

I TV4: s Strix-producerade serie ”Svensk Maffia” granskar journalisten Lars Wierup den kriminella scenen i Sverige. I senaste avsnittet låg tyngdpunkten på uppstickarna bland de kriminella gängen. I ett av inslagen introducerades ett av de nya gängen. Många av medlemmarna uppträdde omaskerade i inslaget.

21-åringen utpekades som kriminell trots att han lämnat kriminaliteten bakom sig. Igår nåddes TV4 av beskedet att 21-åringen tagit sitt liv.

– Vi hade inga indikationer på att han var självmordsbenägen. Vi hade inte kunnat göra någonting annorlunda, säger Gunnar Gidefeldt.

Gunnar Gidefeldt poängterar att 21-åringen hade godkänt publiceringen. Att inslaget spelades in för ett år sedan och att han därefter lämnat gänglivet bakom sig aviserades i programmets eftertexter. Förra veckans avsnitt där 21-åringen figurerar är nu borttaget från TV4-play.

Vad gör ni i dagsläget?
– Vi gör allt för att stötta de anhöriga. Det fanns inget som tydde på att det fanns en självmordsbenägenhet hos honom. Det fanns inte i vår värld  att det här var något som kunde ske, berättar Gunnar Gidefeldt.

En rättpsykiatrisk utredning slår fast att 21-åringen saknar socialt skyddsnät och en domstol ansåg att han var i behov av vård för sin mentala hälsa. Han har varit föremål för flera utredningar där expertis fastslagit att han gärna romantiserar sin kriminalitet.

– Redaktionen gjorde bedömningen att det här var en viktig del av berättelsen. Det var en viktig del av historien att berätta om hans person.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Gunnar GidefeldtStrixTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.