Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 vinner mot Lejonroos

Publicerad: 3 juni 2008, 10:06

Det blev inget skadestånd till den tidigare Sundbybergspolitikern Erica Lejonroos. På tisdagsmorgonen kom beskedet att åtalet mot TV4 ogillas.


Erica Lejonroos lämnar rättssalen. Foto: Bernt Hermele

Juryn behövde knappt en timme på sig att fatta beslutet – att något yttrandefrihetsbrott inte föreligger. Därmed ska Erica Lejonroos betala TV4:s rättegångskostnader på 85 000 kronor.

Domen är ett hårt bakslag för Erica Lejonroos som under tiden fram till rätttegången haft många medier på sina sida. TV4:s Anne Lagercrantz menar att det delvis är just yttre tryck som fått henne att gå till rätten.

– Krönikörerna har närmast hetsat Lejonroos till en rättegång utan att sätta sig in i målet, säger hon till Resume.se.

En av de starkaste anhängarna till Lejonroos har varit Lars Adaktusson som skrivit om målet i sin spalt i Svenska Dagbladet. Bland annat har han kritiserat TV4-reportern Jonas Gummesson för att han försökt påverka medlemmar i KRIS och begärt ut dokument som inte varit offentliga. Gummesson slog till baka med kommentaren "Adaktusson är ute och cyklar".

Anne Lagercrantz. Foto: Bernt Hermele

Anne Lagercrantz är kritisk till Adaktusson men har förståelse för Lejonroos.

– Jag har stor förståelse för om hon uppfattat granskningen som närgången och obehaglig. Men det här har varit en berättigad granskning av en makthavare, säger en lättad Anne Lagercrantz.

Erica Lejonroos advokat, Svante Thorsell, gav under rättegången ett bitvis förvirrat intryck. Han blev flera gånger åthutad av rättens ordförande för sitt sätt att leda utfrågningen av vittnen.

Under sin en timme långa slutplädering citerade Thorsell bland annat Monica Zetterlund – ”det kostar mera att chikanera”. Thorsell hänvisade också till Europadomstolen, som gav prinsessan Caroline av Monaco mot paparazzifotogarer och prästen Åke Greens homosexpredikan.

Lejonroos och Thorsell var inte närvarande när domen avkunnades.

TV4:s Anne Lagercrantz tog emot domen, med föräldrarna väntande utanför domsalen.

TV4 hade i ett tidigare skede erbjudit Erica Lejonroos 30 000 kronor i förlikning.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.