Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV8 sänder Sveriges VM-kval

Publicerad: 4 juli 2008, 13:53

Viasat lägger Sveriges VM-kvalmatcher i fotboll i TV8. – Om kanalen har en räckvidd på 80 procent får man säga att det är tillfredsställande, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer till Resume.se.


Zlatan - snart i TV8. Foto: Rickard Kihlström.

På 1990-talet och början av 2000-talet var hockey-VM ett effektivt vapen för TV3 att öka penetrationen, som gick från 30-40 procent till 85 procent.

På samma sätt ska nu Viasat öka folks medvetenhet för TV8 med hjälp av Sveriges VM-kvalmatcher i fotboll. Tidigare har fotbollen visats i TV3 och TV6.

TV8 är mest känd som aktuelitetskanal men har på senare tid sänt allt mer sport – Davis Cup i tennis, US Masters i golf, seglingar från America’s Cup och finalen i UEFA-cupen i fotboll.

”För dem som är vana att se fotbollslandskamperna på TV3 är det bara att trycka på fjärrkontrollen och ta in TV8. De allra flesta som kan se TV3 i Sverige idag kan också få in TV8. Kanalen finns tillgänglig hos åtta av tio hushåll”, skriver TV8 i ett pressmeddelande och syftar då på den tekniska penetrationen, det vill säga hur stor andel av de svenska hushållen som får in kanalen.

Även om 80 procent av hushållen rent tekniskt kan få in TV8 är det bara 57 procent av svenskarna som tror sig ha tillgång till kanalen, enligt MMS. Samma siffra för TV3 och TV6 är 85 procent.

– Vi är priviligerade som har ett helt mediehus med såväl TV3 som TV6 och TV8. Efter flera års hårt arbete har TV8 uppnått den räckvidd som gör att kanalen kvalificerar sig för att visa så viktiga sportevenmang som VM-kvalet. Så stor och angelägen sport har tidigare bara varit förunnat TV3 och under de senaste två åren TV6, säger Manfred Aronsson, chef för MTG Sverige, i en kommentar.

Sune Hellströmer, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

– För oss är det viktigt att det som sänds har tillräckligt stor räckvidd. 80 procent får man säga är tillfredsställande. Sedan får man hoppas att de informerar ordentligt om kanalbytet.

– Jag tror att de flesta har vant sig vid att det sker kanalbyten.

TV8 drar igång med en mjukstart den 20 augusti – Sveriges första landskamp efter EM, mot Frankrike på Ullevi.

Sedan är det dags för VM-kvalmatcherna mot Ungern den 10 september och mot Portugal den 11 oktober. Båda spelas på Råsunda.

Som vanligt är det Viasat Sport som sköter sändningarna, med nyvärvade Ola Wenström som programledare.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.