Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Underkänt för svensk tv

Publicerad: 28 september 2010, 13:48

Sverige uppfyller inte EU:s regler för hur mycket europeiskt producerade program som visas i rutan. En ny rapport visar att vi tillsammans med Cypern och Slovenien ligger i botten bland alla medlemsländer. – Jag tycker att det är väldigt avslöjande, säger Björn Rosengren, ordförande för Film & Tv-producenterna.


Ämnen i artikeln:

Björn RosengrenSVTTV4

Björn Rosengren. Foto: Julie Nilsson

Rapporten från EU-kommissionen dömer ut de svenska tv-kanalerna för att de inte visar tillräckligt mycket EU-producerade program.

Enligt unionens regler ska minst hälften av de program som sänds vara producerade i något av medlemsländerna. Men den nya rapporten visar att de svenska tv-kanalerna bara sände 45,5 procent under 2008. Det gör Sverige till tredje sämst i unionen med endast Cypern och Slovenien bakom i listan.

För samma period hade till exempel Danmark 84,4%, Finland 56,8% och Storbritannien 50,7%. Snittet för hela EU ligger på 63 procent, visar undersökningen.

– BBC har en regel som säger att de måste sända minst 50 procent egenproducerat material och 25 producent inhemskt producerat, säger Björn Rosengren.

Nu vill han sätta press på SVT så att de ska införa liknande regler för att öka antalet inhemska produktioner, och därmed kommer över den gräns som EU har satt.

– SVT vill ju härma BBC i allt övrigt, så då kan de väl göra det i det här fallet också, säger Björn Rosengren.

Men faktum är att det är SVT som drar upp den europeiskt producerade andelen i Sverige. Jimmy Ahlstrand, som är strategichef, säger att siffran för SVT är hela 83 procent EU-producerat.

– Vi ligger jätteväl till. Det är de kommersiella marknaden som inte tillhandahåller europeiskt producerade program, säger han.

Att SVT inte inför en regel liknande den som BBC har, där minst 25 producent av innehållet måste vara producerat av externa producenter, handlar om skattesystemet i Sverige.

– Som systemet ser ut idag kan vi inte dra av moms för extern producerat material. Det fungerar som en straffskatt för extern produktion, säger Jimmy Ahlstrand.

EU-kommissionen gör sin sammanställning vartannat år och den aktuella statistiken är hämtad från 2007 och 2008. Siffran för Sverige är en sammanställning av ett trettiotal kanalers innehåll under de två åren.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Björn RosengrenSVTTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.