Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Undersökning: Så kommer svenska tittare följa OS

Publicerad: 5 februari 2018, 10:33

OS i Sotji gav MTG en viss skjuts i tittandet, men effekten avtog snabbt.

Drygt älften av svenskarna kommer att följa OS, men det finns stora skillnader – både mellan könen och var man bor i landet. Det visar en ny undersökning från Kantar beställd av Boxer.


Mer än hälften av svenskarna i undersökningen (51 procent) kommer att följa Vinter-OS när spelen startar i Pyeongchang under helgen. Enligt undersökningen spenderar svenskarna i normala fall i snitt en timme veckan på att streama sport. En siffra som med största sannolikhet kommer att öka under OS.

– Att intresset för att titta på OS på TV är stort är förstås inget förvånande, däremot vet vi att fler och fler inte bara följer OS från tv-soffan, utan lika mycket från sina mobiler och läsplattor. Vi ser att användandet av Boxer Play går upp under de större sportevenemangen och vi förväntar oss samma tryck under vinter-OS, säger Jonas Lönnquist, vd på Boxer i ett pressmeddelande.


Intressegraden varierar från norr till söder och mellan könen:

• 60 procent av tittarna i Västerbotten uppger att de kommer att titta på spelen. I Skåne är hajpen mindre. Här säger 42 procent att kommer att följa tävlingarna.

• 34% av svenskarna svarar att de inte kommer titta och 15procent vet ännu inte om de kommer att följa vinter-OS eller inte.

• Den gren som är populärast bland svenskarna är längdskidåkning som 79 procent säger sig komma följa, följt av ishockey med 64 procent.

• Bland den kvinnliga befolkningen kommer 46 procent att titta på vinter-OS medan 38 procent gör valet  att inte följa OS-sändningarna alls. Skidsporter (alpint, längd, skidskytte) är betydligt mer populära bland kvinnor än bland män, enligt undersökning.

• Bland männen uppger 56 procent att de kommer att titta på spelen. 31 procent svarar att de inte är intresserade av vinter-OS. Männen är främst intresserade av ishockey. Hela tre fjärdedelar av männen (76 procent) tittar helst på hockey under OS. Motsvarande andel bland kvinnorna är 50 procent.

• Studien visar också att favoritgrenarna skiljer sig åt mellan de olika delarna av landet.
I Skåne där intresset för OS är som lägst är man mer intresserad av konståkning än i övriga landet. I Blekinge och Kalmar län är intresset för curling som högst. I Dalarna är det fler än i övriga landet som kommer följa längdskidåkningen (88 procent), men. Intresset för bob är mer än dubbelt så stort i Västernorrland som i övriga landet.

FAKTA
OS i Pyeongchang pågår mellan den 9 och 26 februari och sänds på Kanal 5, Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2 samt på Eurosport Player. Kantars undersökning genomfördes mellan den 7-29 december i Kantar Sifos riksrepresentativa webpanel i termer av kön, ålder och region. Totalt genomfördes 4 216 intervjuer med en jämn spridning över länen. För att motverka skevheter i representativiteten så vägdes resultaten i efterhand på kön och ålder. Intervjutiden var 11 minuter i genomsnitt och svarsfrekvensen 25 procent.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.