Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Unga: Skrota tv-licensen

Publicerad: 16 december 2013, 07:37

Genrebild

Foto: Colourbox

Endast var femte ung vill betala tv-licens, de skulle föredra en skattefinansierad public service. Det visar en färsk undersökning från Yougov. På uppdrag av Elektronikbranschen.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceYougovRadiotjänst

Svenskar upp till 30 år har fått frågan om deras attityder till public service. Majoriteten vill lägga tv-licensen i papperskorgen, visar resultatet.

– Vi har förstått att det finns en brist på kunskap och information kring licensen, så vi har skickat ut informationsbrev om varför den behövs och vart pengarna går, säger Johan Gernandt kommunikationschef på Radiotjänst i Kiruna till Metro.

Allt sedan det stod klart att även ägare till datorer, surfplattor och mobiler är skyldiga att betala avgift har kritiken mot Radiotjänst växt. Behovet av en attitydförändring via informationskampanjer är därför starkare än på länge.

– TV-licensen motsvarar mindre än 6 kronor om dagen och många glömmer bort att Sveriges Radio och UR också ingår i licensen, säger Johan Gernandt till Metro.

I undersökningen svarar endast 21 procent att de vill betala tv-avgift. Endast nio procent ställer sig bakom den nya licensen. 47 procent av respondenterna vill i stället betala via skattesedeln. Samtidigt är unga än mer kritiska till licensen för mobilen, surfplattan och datorn. Johan Gernandt understryker att skattefinansierad public service skulle skada oberoendet:

– En klar fördel med det nuvarande systemet är att det garanterar politiskt oberoende.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.