Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Uppdrag granskning fällt av Granskningsnämnden

Publicerad: 16 mars 2009, 11:43

SVT:s Uppdrag granskning sände ett program som handlade om felmedicinering av äldre patienter i sjukvården. Men programmet innehöll fel. En rättelse infördes, men den korrigerade inte felet tydligt nog och programmet fälls nu för kravet på saklighet.


Ämnen i artikeln:

ABCUppdrag Granskning

Det var i ett program av Uppdrag granskning som en patient efter en epilepsiattack ordinerats medicin med så svåra biverkningar att hon efter några år diagnostiserats som dement.

Enligt Uppdrag gransknings reporter misstänkte patientens läkare på vårdcentralen att hon led av biverkningar orsakade av hennes epilepsimedicin. Reportern påstod dock att dessa misstankar inte vidarebefordrats till den neurolog som behandlade patienten, utan att vårdcentralen istället lagt över ansvaret på patienten.

Läkaren vid vårdcentralen anmälde inslaget eftersom det enligt honom framgick tydligt av patientens journal att en journalkopia hade skickats till patientens neurolog. SVT kontrollerade uppgifterna och fann att anmälarens uppgift stämde, och en rättelse infördes i ett senare avsnitt.

Granskningsnämnden ansåg dock att Uppdrag Granskning gav en felaktig bild av att vårdcentralen inte hade kommunicerat någon misstanke till neurologen. I rättelsen förekom dessutom uppgifter som gav intryck av att redaktionen höll fast vid sin felaktiga beskrivning av händelseförloppet. Eftersom rättelsen inte i tillräcklig grad korrigerade den felaktiga framställningen stred inslaget mot kravet på saklighet.

Granskningsnämnden fällde också Mitt i musiken för att de varit partiska i bevakningen av vd-striden inom musikerorganisationen Sami. Nyhetsprogrammet ABC fälldes för att de i ett inslag påstått att SL:s nya spärrar inte var plankningssäkra.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

ABCUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.