tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

UR svarar PS-utredningen

Publicerad: 21 januari 2013, 13:10

Erik Fichtelius, vd UR

Foto: Pressbild

I dag lämnar Utbildningsradion sitt remissvar på public service-kommitténs förslag. I ett 18 sidor lång yttrande slår UR fast att det folkbildande uppdraget borde få en framskjuten position i diskussionen kring framtidens public service.

Ämnen i artikeln:

Public ServicePublic ServiceutredningenErik FichteliusUtbildningsradion

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Måndagen den 21 januari kommer remissinstanserna med sina yttranden kring publik service-kommitténs förslag. Utbildningsradion och vd:n Erik Fichtelius slår fast att utredningen kan stärka UR:s position.

– Nu ska riksdag och regering ta ställning till vad radio och tv i allmänhetens tjänst ska vara i framtiden. Den viktigaste diskussionen borde handla om vad public service ska göra, inte bara distributions- organisations- eller finansieringsfrågor. Utredningens förslag om ett förstärkt UR har chans att landa i ett kunskapslyft för public service, säger Erik Fichtelius, UR:s vd i ett pressmeddelande.

I det 18 sidor långa remissvaret skriver UR att svensk public särskiljer sig från flesta andra länder eftersom Sverige organiserat verksamheten i tre självständiga bolag som samverkar. Med ett eget bolag i UR som ansvarar för utbildningsprogram inom etermedierna har Sverige en tradition att bygga vidare på, menar Utbildningsradion.

– Menar vi allvar med att göra något åt de problem som finns i den svenska skolan måste vi också stärka den del av public service som har lång erfarenhet av pedagogik. Många allmänna radio- och tv-program går visserligen att använda i en utbildningssituation, men UR gör program som från början planerats och utformats utifrån utbildningens behov, och som gjorts sökbara och lätt tillgängliga för elever, lärare och föräldrar, kommenterar Erik Fichtelius.

Enligt utredningens förslag lyfts folkbildningen in i uppdraget till UR som ett utbildningsområde vilket folkbildningens representanter enligt UR har efterlyst under en längre tid. Vidare vill UR utveckla Kunskapskanalen vidare för att möta behoven inom högskola och folkbildning, och ge plats för den svenska dokumentärproduktionen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev