Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Utdragen rättegång mellan Lejonroos och TV4

Publicerad: 2 juni 2008, 13:32

Rättegången mellan TV4 och Erica Lejonroos inleddes i dag. Domen ska meddelas i dag men rättegången har dragit ut på tiden.


Erica Lejonroos och Anne Lagercrantz.

I dag möttes de till sist i rätten, snart två år efter att TV4 sände inslaget om Sundbybergspolitikern Erica Lejonroos. En nio man stark jury, som alltid i tryckfirhetsmål, ska avgöra vem som har rätt. En av jurymedlemmarna är Östen Johansson, tidigare SJF-bas.

Svante Thorsell är ombud för Erica Lejonroos. Han inledde dagen med en sakframställan som tog två timmar i stället för en, som utlovat. Den var stundtals virrig och han avbröts flera gånger av domaren.

På åhörarbänken sitter TV4:s programdirektör Göran Ellung och Niklas Svensson. Anne Lagercrantz är också på plats och företräds av Lars Viklund.

I stora drag handlar rättegången om en krock mellan två synsätt på media. Erica Lejonroos ser sig som en missbrukare som tagit sig tillbaka till ett normalt liv, men blev knäckt och misshandlad av mediadrevet när TV4 berättade om hennes ageranden i organisationen Kriminellas rätt i samhället.

Anne Lagercrantz menar att man som nyhetsförmedlare gjorde en naturlig granskning av en makthavare.
Två frågor ska juryn ta ställning till – dels förtalsbrottet, dels skadeståndskravet från Lejonroos.

TV4 har medgett två felaktigheter i rapporteringen. Tidigare har Granskningsnämnden för Radio och TV gått på Lejonroos linje, men den processen har inget med dagens rättegång att göra. Domen är planerad att meddelas i dag, men ännu har inte alla vittnen hörts och rättegången väntas dra ut på tiden.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.