lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Utredningen saknar analys av SVT:s marknadspåverkan”

Publicerad: 11 september 2012, 14:10

Nu kommenterar TV4, genom kommunikationsdirektören Åsa Jamal, public service-kommittén utredning.
– Förtydligat och skärpt uppdrag, större krav på redovisning och icke-kommersialism, men analys av SVT:s marknadspåverkan saknas, säger Åsa Jamal.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceSVTTV4Åsa Jamal

MH

Magnus Helander


TV4 lyfter fram några av utredningens förslag och ställningstaganden som man menar är bra för en sund konkurrens och mångfald.

Dessa punkter är:
- Ett skärpt och förtydligat public service-uppdrag med fokus på  bland annat kultur, nyheter och på program som den kommersiella  tv-världen inte täcker.

- Större krav på transparens, öppenhet och redovisning. Här finns i dag  stora brister, inte minst när det gäller kommersiella intäkter.

- Förbud mot produktplacering.

- Att man ska leverera i enlighet med sitt uppdrag, inte utifrån  tittarsiffror och en upplevd konkurrens från kommersiella bolag om  marknadsandelar.

Utredningen saknar dock "skarpa förslag” kring följande punkter, anser TV4::

- Direkt och indirekt sponsring.
- Kommersiella samarbeten.
- Hur man ska säkerställa att public service-bolagen inte snedvrider  konkurrensen på mediemarknaden. Över huvud taget saknas en  konsekvensanalys av framför allt SVT:s marknadspåverkan, något som  tydligt ingick i utredningsdirektivet.

– Sammanfattningsvis är utredningen är ett litet steg på vägen, men  analysen av framför allt SVT:s marknadspåverkan saknas. Om inte  regeringen tar fasta på det, samt kraven på förbättrad redovisning så  att man mycket tydligt kan följa upp och undersöka vad SVT sänder och  hur finansieringen ser ut, riskerar utredningen att bli ett slag i  luften, säger Åsa Jamal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev