Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Utsatt att vara känd från tv”

Publicerad: 24 februari 2012, 13:22

Anna Hedenmo i nya Aktuellt-studion

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Anna Hedenmo trivs i rampljuset, även om hon har fått känna på myntets baksida. För Resume.se berättar hon om nya Aktuellt, hur hon ser på sociala medier och varför Carl Bildt är den svåraste politikern att intervjua.


Ämnen i artikeln:

AktuelltSVTAnna Hedenmo

Den 5 mars är det premiär för nya Aktuellt. Sändningen förlängs till en timme och programmet får två programledare istället för en. Anna Hedenmo bildar duo med Jon Nilsson, och hon har haft flera fingrar med i omgörningen.

Hur känns det att vara två programledare?
– Jag tycker att det ska bli jättekul. Jag känner inte honom (Jon Nilsson) så väl sedan tidigare, men det har fungerat väldigt bra när vi har kört tillsammans inför premiären. Jag tror den stora fördelen med två programledare är att det blir mer värme i studion. Vi kommer att samspela en hel del, med gemensamma påannonser och studiosamtal, och jag tror det kommer märkas att vi gillar att jobba ihop, säger hon.

Vad har varit viktigast att förbättra jämfört med Aktuellts nuvarande form?

– Jag är väldigt nöjd med att vi ska köra en dryg kvarts avrapportering i början. I dag har vi en nyhetssammanfattning där vi inte tar upp de ämnen vi fördjupar, och det kan bli lite tokigt ibland. Vi hittade aldrig riktig rätt där tycker jag.
– I den sista delen av den nya sändningen ska vi göra något som vi inte gör i dag. Vi ska blicka ut mot världen och se hur stora händelser skildras i andra länder, och hur andra länder ser på Sverige. Vi kommer också att använda sociala medier som vilken nyhetskälla som helst för att skildra diskussioner kring fenomen och händelser. Våra tittare har massor att ge oss, och det tänker vi öppna alla dörrar för.

Twitter är på tapeten hos alla tv-kanaler. I vilken utsträckning är det en nödvändighet och i vilken utsträckning handlar det om en ängslighet i att hänga med på det nya?
– Det stod någonstans att vi ska twittra i sändning, och det är fel. Det här är ingen revolution. Jag twittrar själv och jag får bland annat tips där. Det är användbart på lite olika sätt.

Hur kommer ert ökade fokus på sociala medier märkas för tittarna?
– I den sista delen kommer det märkas. Där kommer vi att ta upp diskussioner och fenomen som framför allt märks på Twitter och Facebook. Det finns också en del andra sätt, men det är inte riktigt färdigt än.

Ska Claes Elfsberg börja twittra?
– Det har han inte sagt. Han är däremot aktiv på Facebook vilket jag inte är. Jag verkar vara den enda svensken som inte är det.

Varför är du inte det?
– Jag tycker det är svårt att dra gränser mellan det privata och det offentliga. Jag känner att jag bara skulle hamna fel hela tiden. Det är svårt som offentlig person tycker jag. För mig är det en integritetsfråga. Det kan ibland vara utsatt att vara känd från tv.

För några år sedan blev Anna Hedenmo och hennes familj förföljd och hotad av en man som i oktober 2007 dömdes till fängelse och skadestånd.
– Det glömmer man inte, vilket är lite tråkigt, säger hon.

Det har pratas en del om klädkoder i tv. Finns det en sådan i nya Aktuellt?
– Ingen har satt något på pränt. Men det är så mycket självklarheter. Det ska vara hyfsat stilrent men ändå personligt. Kläderna ska inte störa, det ska se välklätt och bra ut.

Trivs du i rampljuset?
– Ja, det får jag lov att säga. Annars vore det här ett svårt jobb. Men jag trivs inte i rampljuset om jag inte är maximalt förberedd. Jag har ett ganska stort kontrollbehov och är jäkligt noggrann med vad jag säger och framför. Är jag inte förberedd är rampljuset vidrigt.

Du har ju gjort extremt mycket live-tv i din karriär. Vore det då inte enklare att göra bandade program?
– Det är extremt svårt att köra bandat eftersom jag någonstans vet att det går att ta om. Då är jag inte superfokuserad, och då blir det ofta något litet fel. Dessutom är det ju lite farligt att sända live eftersom det finns så mycket som kan gå fel, och det gillar jag.

Om du skulle testa på något nytt i din yrkesbana. Vad skulle det vara?
– Jag skulle under en tid vilja vara reporter på Kobra. Det är ett underbart program, och det är roligt med samhällsjournalistik som utgår från ett annat håll än partipolitiken. Det skulle vara skönt att vila från programlederiet ett tag.

Kommer du göra det då?
– Kanske det. Fast det är lite knepigt, för det är så jäkla kul det här. Det finns alltid någon händelse om jag inte vill missa. Jag tycker faktiskt att varje dag på jobbet är kul, och har alltid tyckt det.

Ditt andra stora intresse är ridning.
– Ja, jag har en häst, och det är jäkligt kul! Och utmanande! Att rida dressyr kräver sin kvinna, och det gäller för övrigt för all slags ridning. När Lasse Anrell tycker att hästen borde ha fått Jerringpriset istället för Rolf-Göran Bengtsson så blir man nästan gråtfärdig. Att rida är skitsvårt och enormt krävande. Det är bara att prova på för den som undrar.

Hur kommer det sig då att du gillar det så mycket?
– Därför att när det väl lossnar är det otroligt kul. Man kan faktiskt likna ridning vid en riktigt bra intervju. Det är som en slags dans, en rytm, och det är just det samspelet man strävar efter.

Vilken politiker är svårast att intervjua?
Carl Bildt.

Varför det?
– Därför att när han är på det humöret godkänner han inga frågeställningar. Han kan nästan börja tjafsa om att han heter Carl Bildt (skratt).

Vad är ditt bästa knep för att komma loss från politikernas "slinga"?
– Ett gammalt klassiskt knep som nästa alltid fungerar är att ställa om frågan ordagrant. Även om man inte får ett bättre svar är det ingen i publiken som missar att han eller hon vägrar att svara. Eller att verkligen säga "du svarar inte, varför det?".

Du har jobbat i 20 år med tv. Har du fått en större respekt hos de du intervjuar?
– Ja, det tycker jag.

Hur märker du det?
– Jag känner det. Det finns en ömsesidig respekt, och den kommer med åren. Jag har haft det här jobbet betydligt längre än de flesta makthavare har haft sina befattningar. I dag är dessutom många, inklusive statsministern, yngre än vad jag är.

Hur många anbud har du fått från TV4 genom åren?
– Inget.

Inget?
– Nej, inte ett enda.

Kan du tänka dig att bli pr-konsult?
– Nej, möjligen skulle jag kunna tänka mej att jobba för en NGO, för att förbättra världen, typ. Men jag har det så jäkla bra här på SVT. Jag älskar att ha så många kollegor och att ha det så roligt på jobbet. Visst kan Fyran testa om de vill, men hittills har jag inte fått några erbjudanden från dem.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AktuelltSVTAnna Hedenmo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.