torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Våldtäktsdömd anmäler Uppdrag granskning

Publicerad: 6 april 2010, 14:23

Den våldtäktsdömda pojken i Bjästa anmäler nu Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden tillsammans med sin mamma och bror. De skriver bland annat att brodern fått sitt liv raserat.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

TR

Tobias Rydergren


Den 24:e mars sändes det uppmärksammade programmet i SVT. Foto: SVT

Uppdrag gransknings program om våldtäkten i Bjästa har fått ett gigantiskt genomslag. Pojken som dömdes för våldtäkten har flyttat från orten efter programmet och bor nu på skyddat adress med sin familj.

Nu anmäler han tillsammans med sin mamma och bror programmet till Granskningsnämnden. De skriver bland annat att det var lätt att identifiera pojken i programmet. Även brodern har dragits med i drevet då Uppdrag Granskning visade en bild från hans blogg. På bloggen fanns uppgifter om namn, adress, mobilnummer och e-postadress.
I anmälan skriver familjen att brodern fick 3000 mejl. Flera med dödshot riktade mot honom, brodern och mamman.

Brodern, som jobbar med musik, har nu fått sin karriär raserad, enligt anmälan. Där står att hans samarbeten med Spotify och Itunes har brutits efter programmet.

I anmälan står det också att familjen fått ta emot flera hot redan innan sändningen. Något som de berättade för Uppdrag Granskning, men som aldrig togs upp i programmet. När mamman kontakta programmet och berättat att hon tänkte anmäla det ska de ansvariga ha svarat att de skiter i det.

Lars-Göran Svensson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, anser inte att familjens kritik är korrekt:
– Det finns inget i reportaget som kan identifiera vare sig den våldtäktsdömda pojken eller hans bror. Vi satt i dagar innan sändningen och gick igenom och kontrollerat att allt var maskerat.
– Personuppgifterna är däremot extremt spridda på internet. Det går nästan inte att googla på Bjästa utan att få upp personnummer.

Så familjen har fel i sin anmälan?
– Det finns inget i reportaget som gör att de går att identifiera. Men tyvärr kan efter att ha sett reportaget snabbt hitta alla personuppgifter på nätet. Där fanns dom långt innan vi sände reportaget.

Ni får kritik för att inte familjens syn kom fram i reportaget?
– Vi ville tala med pojken, men det satte mamman stopp för. Däremot hade hans vårdare fullständig information om vad programmet skulle handla om.

Hur bedömer du genomslaget för programmet?
– Det är det reportage som väckt mest debatt i programmets historia. Fast det har inte varit så mycket av debatt utan de allra flesta har tyckt samma sak. Av allt som skrivits om Bjästa står vi nog bara för en procent.

Ni har även blivit anmälda för att ha använt det fingerade namnet Oskar i sändningen. En Oskar har känt sig utpekad.
– Vi valde namnet eftersom det var ett av de vanligaste förnamnen på 90-talet. Det finns 13 elever i samma ålder på skolan som heter Oskar. Alla som känner till fallet det minst vet att namnen är fingerade. Men självklart är det beklagligt att någon känner sig utpekad.

Är det speciellt att granska unga människor som själva kommunicerar mycket med sociala medier?
– Vi har varit extremt försiktiga så att inte någon ska bli identifierad. Samtidigt var det nödvändigt att prata med skolans rektor så skolan blev identifierad. Det är klart att det blir mer känsligt när det är unga som är inblandade, men bedömde ändå att det var väldigt viktig granskning.

Mamman uppger att ni sagt att ni skiter i om ni blir anmälda till Granskningsnämnden?
– Så har vi inte sagt. Däremot ska de som tycker att vi gjort något fel anmäla oss. Vi har information om hur man gör på vår hemsida.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev