Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Valvakorna en uppvisning i tv-teknik

Publicerad: 2 november 2008, 20:58

Valvakorna på de stora amerikanska tv-nätverken på tisdag blir också en test för den allra senaste tv-tekniken. CNN tänker ha direktkommentarer live i tv-studion från kampanjernas talespersoner – utan att personerna är där. Det ska bli möjligt med hjälp av tredimensionell hologramteknik.


Wolf Blitzer leder valvakan i CNN. Foto: CNN

Valkvällen, liksom OS och Super Bowl, är tillfällen när tv-bolagen testar den senaste tv-tekniken för att locka tittare. CNN-ankaret Wolf Blitzer ska under valkvällen kunna tala direkt till personer som ser ut att vara närvarande i studion i New York, trots att de befinner sig på kampanjernas valvakor i Chicago eller Phoenix.

– Alla försöker göra något virtuellt i det här valet, säger CNNs vice vd David Bohrman till USA Today. Virtuella inslag som man uppfattar som verkliga är bättre än verkliga personer i en virtuell miljö.

Tv-bolagen slåss om att locka tittare en kväll som väntas dra en rekordpublik. I presidentvalet 2004 sågs valvakorna av 64 miljoner tittare. Men årets valkväll väntas dra en betydligt större tv-publik.

För att hologramtekniken ska fungera krävs det att CNN har 44 kameror och 20 datorer på varje plats de ska sända ifrån. De olika kamerorna ska ge en 360-gradersbild av personen som intervjuas.

Tekniken ska möjliggöra att två personer samtidigt kan ”närvara” i hologramform i tv-studion i New York.

David Bohrman vill inte säga vad det kostar men säger att ”CNN håller sig inom budgeten för valkvällen”.

Tekniken har använts länge i filmindustrin, men det här blir första stora testet för den i tv-sammanhang.

Men CNN är inte ensamma om att satsa stort på valkvällen:
• Fox News har byggt tre nya HD-studios inför tisdagskvällen för att kunna kraftfullare presentera de lokala valresultaten i delstaterna. På en gigantisk vägg ska de visa hur valresultatet växer fram.
– Vi har planerat för den här kvällen i två år, säger Jay Wallace, på Fox News.

• ABC ska i realtid visa hur röstsammanräkningen fortskrider på digitala kartor, och ska kunna göra jämförelser så långt tillbaka som 1960. HD-tittare ska få extrainformation i kanten av sin tv-bild.

• NBC har specialdesignat två tv-studios för att visualisera valresultatet. I en ska man visa resultatet av vallokalsundersökningar, i den andra analyseras valresultatet på delstats och federal nivå. Även de tänker ge HD-tittarna detaljerad information.

• CBS har också uppgraderat sin teknik för att synliggöra valresultatet i tv-rutan och gen extrainformation.

Fast CNN tror att de blir valnattens vinnare med sin hologramteknik.
– Antingen blir det här ett stort steg framåt i tekniken för hur vi gör liveintervjuer i tv-miljön, eller så blir det ett försök som lär oss något, säger CNNs David Bohrman till USA Today.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.