tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Varken rättvist eller hållbart”

Publicerad: 13 juni 2014, 09:18

Eva Hamilton

Foto: Jonas Eltes

I dag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att man inte längre betala tv-licens för sin dator, surfplatta eller mobil. SVT:s vd och Radiotjänsts styrelseordförande Eva Hamilton är kritisk till domslutet och anser att frågan nu måste tas upp i riksdagen.

Ämnen i artikeln:

TV-avgiftLena Adelsohn LiljerothSVTEva HamiltonRadiotjänst

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Med start och februari 2013 finns hela SVT:s utbud på nätet. Det var det som motiverade Radiotjänsts jakt på licenspengar från ägare till datorer, mobiler och surfplattor.

När flera domstolar gått på Radiotjänst linje gick Högsta förvaltningsdomstolen motsatt väg i dagens dom. Domslutet ifrågasätts starkt av SVT:s vd Eva Hamilton.

– Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Eva Hamilton måste frågan upp i riksdagen.

– Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende, kommenterar Eva Hamilton.

I ett pressmeddelande skriver Radiotjänst att myndigheten nu kommer att återgå till den gamla tillämpningen. Då blir ingen blir skyldig att betala tv-avgift för en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling. Däremot kommer tidigare betalda avgifter inte att återbetalas.

– Jag är förvånad. Det är min första reaktion, men jag har inte hunnit läsa domen än, säger Radiotjänst vd, Carl-Gustav Johansson, till SVT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev