Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Världens största dokusåpa i Kiruna

Publicerad: 25 oktober 2010, 14:50

CBS-programmet Amazing Race har precis varit i Sverige – närmare bestämt Kiruna. Nyligen sändes avsnittet i USA. Men Kirunas ena kommunalråd, Lars Törnman, har varken sett eller hört något kring inspelningarna.


Ämnen i artikeln:

CBS

Amazing Race är en tv-serie som innebär att ett antal tvåmannalag tävlar om att komma först till olika platser i världen. En miljon dollar hägrar som slutlig prissumma och vid delmålen kan lagen vinna priser, men riskerar också att åka ut ifall man kommer sist. Nyligen visades ett avsnitt där deltagarna tävlade i Kiruna-trakten. Under inspelningarna användes bland annat ett antal Saab 9-3 x-bilar. Målet för tävlingen var Narvik i Norge.

Kirunas kommunalråd Lars Törnman har inte märkt någonting trots att det rör sig om världens största dokusåpa:

– Vi har så mycket löst folk som springer i skogarna och fjällen så vi kan inte hålla reda på alla. Kiruna är lika stort som halva Schweiz, säger han.

Han menar också att kameramän är ganska vanliga inslag i Kiruna-trakten. Inte minst med tanke på att det har spelats in rad Hollywood-filmer vid Riksgränsen:

– För 15 år sedan kanske någon hade reagerat, men idag är det ingen som lyfter på ögonbrynen. Det är hela tiden så mycket som pågår i Kiruna, säger Lars Törnman.

Han nämner bland annat ett exempel då världens mest kända fotomodell vid den tiden, Naomi Campbell, skulle ta bilder vid ishotellet i Jukkasjärvi:

– Hon skulle ha massa säkerhetsvakter med mera, men ingen brydde sig. Jag antar att ishotellet gjort oss immuna, säger Lars Törnman.

Förutom ishotellet och Hollywood-inspelningar pågår förberedelser hos Esrange kring rymdflygningar. Gruvjätten LKAB håller på med större investeringar, bland annat kring ett järnvägsbygge:

– Det är heller ingen som tittar på de kanalerna, säger Lars Törnman.

Amazing Race visas för närvarande på TV6.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

CBS

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.