Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Vårt samhälle kräver en skrattspegel”

Publicerad: 11 februari 2012, 21:28

Henrik Dorsin som Ove Sundberg, denna gång i Kontoret.

Foto: TV4.

TV4:s nya komedi Kontoret har premiär i kväll, söndag. Solsidans snålaste man Ove Sundberg, som spelas av Henrik Dorsin, har huvudrollen: – Jag fick först en fråga om att spela chefen, men det var Felix Herngren som kom på att chefen kunde vara Ove Sundberg, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Henrik DorsinKontoretSolsidanThe OfficeJarowskijPontus Edgren

Ska man säga Henrik eller Ove till dig?
– Du väljer själv, säger Henrik Dorsin.

Hans rollfigur Ove Sundberg från enormt populära Solsidan har blivit ett med svenska folket. Nu ska alltså hans karaktär utsättas för sitt värsta eldprov någonsin i och med att TV4:s variant av The Office, Kontoret, har premiär på söndag:
– Vi var färdiga med inspelningarna i maj 2011. Så det känns nervöst, men ändå skönt att serien äntligen har premiär, säger Henrik Dorsin.

Jarowskij hade från början frågat Henrik Dorsin om han kunde tänka sig att spela chefen i en ny komediserie, men då grep Felix Herngren in:
– Han sade att om chefen är Ove Sundberg tillför vi något ytterligare. Så på den vägen är det, säger Henrik Dorsin.

Det har pratats en del om att ni inte gör en egen variant, utan att serien är ganska lik den brittiska och senare amerikanska versionen av The Office. Hur ser du på det?
– Jo, det stämmer att vi har gjort en försvenskning av formatet och det står även i texten att det hela bygger på The Office. Men det har också varit viktigt att hitta en egen identitet med serien, säger Henrik Dorsin.

Det finns en scen i Solsidan där Ove Sundberg dyker upp som gubben ur lådan i baksätet på Alex bil och vill åka till Jysk och är helt galen där. Vad är din favoritscen med Ove Sundberg?
– Jag tyckte att det väldigt roligt att spela in midsommarfesten, säger Henrik Dorsin.

Jo, men då var din fru i serien, Anette, otrogen?
– Det stämmer att det blev lite tråkigt sedan, haha. Men det är alltid roligt att spela in scener då alla är med. Det var samma sak med bröllopet i den andra säsongen.

Han berättar också att just den inspelningen var speciell i det att man hade kul mellan pauserna satt och hittade på ramsor, en ny form av biktning:
– Haha, låt mig se om jag kommer ihåg. Jo, vi hade bland annat den här om Andreas Kleerup. Då solen går ner över stad och land då går Kleerup upp, säger Henrik Dorsin.

Hur blev du egentligen rolig?
– Jo, och jag är ju inte från Göteborg. Jag hör nog på din dialekt. Rolighet är väl något som ligger i betraktarens ögon. Men det kanske var en överlevnadsstrategi då man ser ut och går som jag gör, säger Henrik Dorsin.

Komiker brukar verkligen störa sig på när någon kommer fram till dem och ber dem säga något roligt?
– Det känns lite tråkigt, vad tror de man ska säga, säger Henrik Dorsin.

Kan du säga något roligt?
– Jag förstår skämtet. Jo, jag kan säga något roligt. Banan. Tanken på en banan är kul. Den är gul, böjd och något man kan halka på. Sedan brukar jag också säga att de inte har råd att be mig säga något roligt, haha, säger Henrik Dorsin.

Hur går lyxbiten ihop med bilden av toksnåle Ove Sundberg?
– Jag är ingen slösare. Jag jobbar så mycket att jag inte har råd att göra av med pengar.

När du ska göra något av det lite mer extravaganta slaget vad blir det då?
– En liten, liten After-Eight, säger Henrik Dorsin.

Vem tjänar mest? Du eller din bror, proffsfotbollsspelaren Mikael Dorsin?
– Han, men hans karriär är död om ett par år och då blir det jag, säger Henrik Dorsin.

Din bror är väl inte känd för att ge det mest humoristiska intrycket. Hur kommer det sig att ni är så olika?
– Han har faktiskt en hel del humor, men jag har ett uselt bollsinne så jag vet inte hur det kan komma sig genetiskt, säger Henrik Dorsin.

Hur är det att jobba med Jarowskij?
– Ja, du vet det är ett gäng barbarer och rövare. Skämt åsido. Det är verkligen folk som kan och förstår humor. Jag började som redaktör på Time out en gång i tiden och vid den tiden var Jarowskijs nuvarande vd Pontus Edgren producent. Han är en våt dröm för ett företag i och med att han både är entreprenör och har sinne för kommunikation, säger Henrik Dorsin.

Han kan redan nu berätta att rollkaraktären Ove Sundberg får en mindre framträdande roll i den tredje säsongen av Solsidan. Förklaringen är helt enkelt att det riskerar att bli inflation på Ove Sundberg i och med chefen. I stället blir det mer fokus på Ove Sundbergs fru Anette. Men det blir ändå den Ove Sundberg svenska folket är vana att se i Solsidan:

– Ove Sundberg förändras inte. Han är som en haj,  men han kan expandera och sätta sig in i nya situationer, säger Henrik Dorsin.

Johan Rheborg sade att han lätt går över till sin rollfigur Percy Nilegård. Hur är det för dig, privat menar jag?
– Det fanns en stund då jag spelade kvinna i Hetaste laget på Oscarsteatern. Då måste jag erkänna att jag var lite mer öm i lederna och lite mer mjuk, säger Henrik Dorsin.

Vad har du för tittarmässiga förväntningar på Kontoret?
– Då The Office kom för cirka tio år sedan var det något helt nytt och en ganska smal serie. Jag hoppas att tiden är mogen för att locka en bredare publik, säger Henrik Dorsin.

Apropå det här med Solsidan. Hur bor du i verkligheten och vad har du för grannar?
– Jag bor i lägenhet, säger Henrik Dorsin.

Så du lånar inga högtryckstvättar som frugan backar på med bilen med andra ord?
– Nej, jag lånar inte något. Det var en stor man som en gång sade att den som är satt i skuld inte är fri – Göran Persson, säger Henrik Dorsin.

Hur mycket har ni hämtat inspiration till Kontoret från den amerikanska filmen The Office Space med Mr Bloomberg som terroriserar sina anställda?
– Jag såg den då den gick på bio och det var ett tag sedan om man säger så, men jag vet att regissören, som regisserat hälften av avsnitten, har den som favoritfilm, säger Henrik Dorsin.

Varför tror du att komedigenren är så populär just nu?
– Det finns alltid ett utrymme för komedi, men för ett par år sedan handlade det endast om panelprogram. Då kom Solsidan och visade att det går att göra sitcoms i Sverige. Vårt samhälle kräver en skrattspegel, säger Henrik Dorsin.

Har du någon favoritscen i Kontoret som du kan berätta om redan nu?
Kristoffer Appelquist kommer in i avsnitt 4 och spelar en gammal studentbroder från Linköping. Han beter sig om ett riktigt svin och bara hans sätt att säga far åt helvete är obetalbart, säger Henrik Dorsin.

Som Resume.se tidigare har berättat planerar Jarowskij ihop med King en komediserie om den svenska reklambranschen där tonvikten ska ligga på ångesten hos den moderna storstadsmänniskan.

Har du fått frågan att vara med?
– Nej, jag vet inte vad det är för serie. Jag är med i två sitcoms och någon måtta får det vara, säger Henrik Dorsin.

Bestorp är en tätort i Linköpings kommun och där sägs det att du har ett sommarställe. Stämmer det? Där har väl även Jan Scherman ett hus?
– Det är min fru som har ett sommarställe där. Jo, jag har klippt Jan Schermans gräsmatta flera gånger och det var så jag fick Solsidan-jobbet, haha. Du det här med Jan Scherman är känsligt på TV4. De ber mig sluta nu. Haha, säger Henrik Dorsin.

Just nu känns du hetare än hetast på den svenska komikerhimlen. Hur ser du på det?
– Jag tror att det kan ta en ände med förskräckelse på söndag, säger Henrik Dorsin.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.