Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Vi feminister måste kunna granskas”

Publicerad: 16 januari 2014, 11:08

Belinda Olsson.

Foto: SVT.

Hårt kritiserad – redan före premiären. SVT:s Belinda Olsson är under press av belackare som inte gillar hennes ansats till skärskådning av dagens feminism. – Men vi feminister ska ha självfortroendet att kunna granskas, säger Belinda Olsson till Resumé.


Debatten har pågått i sociala medier i veckor – trots att ingen sett programmet som har premiär i kväll.

Kritiker menar att feminismen inte behöver ifrågasättas av ännu en röst, eftersom det dagligen sker attacker mot jämlikhetssträvan, samt att ansatsen verkar allt för ytlig.

Rent pr-mässigt är debatten naturligvis en succé och intresset är stort inför kvällens program.

Men vänta er ingen uppgörelse eller Uppdrag Granskning-metoder från Fittstims-författaren Belinda Olsson.

–      Vi feminister ska ha självförtroendet att kunna granskas. Men det är ju inte så att jag ska rikta en attack mot dagens feminism, jag går inte bärsärkargång. Helsingborgs Dagblad skrev att det är ett lättsamt bildningsprogram, och det tycker jag är en bra beskrivning.

–      Jag är öppen för kritik också, eftersom jag sticker ut hakan. Jag kan tänka mig att jag kommer att få kritik för att jag gör ett för ytligt program och inte går mer på djupet. Men jag har valt att göra det på mitt sätt. Och det är inte bara jag som hörs, det kommer att vara många röster och åsikter i programmet, säger Belinda Olsson.

Förr, i samband med Fittstim-boken, var Belinda Olsson hårt nischad som "medie-feminist" – numera är feminismen bara en naturlig del i hennes liv, förklarar hon.

Belinda Olsson säger att hon ser upp till dagens unga feminister, men tycker att folk har dragit lite förhastade slutsatser om programmet redan innan det sänts.

–      Men det är ju så i dag, vi är ju ganska snabba överlag – det tar tre sekunder för folk att bestämma sig för vad de tycker om ett ämne.

– Sociala medier-debatter ger inga tittare, men nu har det nått ut i andra medier också – jag hoppas på bra tittarsiffror och en bra diskussion om feminismen.

Hur tycker du att SVT sköter jämställdhetsfrågorna?

– Den problamatiken dyker upp i tredje programmet, så det får du se då, ha ha.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.