Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Viasat peppar för OS

Publicerad: 3 augusti 2016, 13:00

Per Nunstedt, sportchef Viasat.

Foto: Andreas Elgstrand

MTG är det första svenska kommersiella tv-huset som gör sommar-OS. Ikväll smygstartar man med damlandslaget i fotboll. – En fest som engagerar alla, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.


Ämnen i artikeln:

TVOS 2016MTGViasatMTG TVOS i RioTv-branschenPer Nunstedt

OS i Sotji 2014 var första gången i svensk historia då ett OS inte sändes i public service. Viasat tog över sändningskontraktet 2011 som, enligt uppgift till Resumé, ska vara värt 250 miljoner kronor.

Det var inte alla som omfamnade bytet. Kritiken lade sig dock efter ett tag och Viasat kunde efter avslutat OS konstatera att det gick nog rätt bra ändå.

– OS i Sotji hade nära tre miljoner tittare när Marcus Hellner defilerade i mål på herrstafetten, så de som var osäkra kring tittarintresset inför vinter-OS hos oss fick snabbt ett kvitto på att stora idrottshändelser i TV3 drar största tänkbara publik. Jag delade aldrig oron inför spelen, under 2014 sände MTG och Viasat 12500 livetimmar sport ställt mot SVT:s 2000, sex gånger så mycket alltså, så att hantera stora volymer är vi vana och bekväma med, säger Viasats sportchef Per Nunstedt som nu är på plats i Rio de Janeiro.

LÄS MER: De tar plats i MTG:s OS-satsning
LÄS MER: Viasats sommar-OS sänds i virtual reality

Viasat har 17 OS-kanaler, en virtual reality-app, specialfeeder på Viaplay och Ultra HD. Enligt Per Nunstedt har de aldrig sänt såhär mycket, mycket tack vare den nya tekniken.

– Det är ett rasande tempo!

Jag har hört att studion ligger väldigt bra till?
– Det är 206 länder som deltar i spelen varav ett 10-tal har tv-bolag med studio mitt i Olympiska Parken, och TV3:s studio är en av dem. Vi har dessutom byggt upp ytterligare en studioposition där vi täcker in friidrotten och fotbollsdamernas premiär mot Sydafrika, på den Olympiska stadion. Och så har vi faktiskt en tredje variant, i Stockholm, för vårt morgonprogram, där vi samlar upp all dramatik från nattens tävlingar.

Vad blir utmaningarna i år då?
– Rio är känt för mycket men kanske inte för att ha världens mest stabila el-nät, så det gäller att hålla ett öga på det mesta.

Hur hett är OS i år egentligen? Fredrik Wikingsson har ju till exempel lagt en kommentar på Twitter.

— Fredrik Wikingsson (@fwikingsson) 2 augusti 2016OS? Snart? Har ett mästerskap någonsin känts mindre engagerande? Inte för mig. Satan. Det känns OSYNLIGT.

– Haha, Fredrik har svart bälte i humor, men jag gissar att även detta OS kommer att engagera det svenska folket. Spelen följer en annan lugnare dramaturgi i inför-rapporteringen ställt mot till exempel ett fotbollsmästerskap, men när det är läge för ett stort svenskt ögonblick så sitter vi klistrade. Det kommer även Wikingsson göra tillsammans med en skål nypoppade popcorn.

Hur mycket kostar kalaset?
– Det är hemligt. Men OS i Sotji gick utmärkt för TV3, Viasatkanalerna och Viaplay och jag räknar med samma resultat denna gång.

Hur mycket personal har ni som arbetar med OS?
– Jag gick precis förbi Ola Wenström och Lasse Lagerbäck som sitter och äter frukost med ett större gäng i vår egen lilla OS-by, det känns som att man ser en kollega var man än tittar här i Rio. Vi är runt 80 personer på plats här och på Ringvägen sitter ett helt mediehus som arbetar med det på olika sätt. Att vara första kommersiella tv-hus här i landet som gör ett sommar-OS är ett minne för livet.

Varför VR?
– Vi är först i Europa med att kombinera VR-satsningen med en Ultra HD-kanal. Jag tycker att det är spännande att arbeta i en koncern som prioriterar att hela tiden söka sig mot framtiden och samtidigt anstränga sig för att ge tv-tittaren en så total upplevelse som möjligt. Det är inte i VR-appen som vi hittar den stora massan men de som provar på det kommer att vilja följa fler mästerskap med samma teknik.

OS-invigningen hålls nu på fredag. Men redan ikväll kommer Viasat sända när svenska damlandslaget i fotboll möter Sydafrika.

Discovery Communications tar över OS-sändningarna från 2018.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.