fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Viasat retar gallfeber på danskarna

Publicerad: 18 maj 2009, 05:56

Nu går danska regeringen in i striden om fotbollsrättigheter mellan tv-bolagen.
I potten finns den för danskarna så viktiga landskampen mot Sverige.

Ämnen i artikeln:

ViasatDanmarkSporträttigheter

Billy Andersson

billy.andersson@resume.se


Det är uppror i Danmark mot Viasat, Yousee (TDCs kabel-tv) och Telia Sonera som köpt rättigheten att sända landskampen mellan Danmark och Sverige den 6 juni. Att slå Sverige i fotboll är en av de viktigaste ingredienserna i det danska självförtroendet men nu kan det bli så att svenska tv-bolag, bara Yousee är danskägt, hindrar danskarna att se matchen. Bara 250 000 danska hushåll har rätt abonnemang.

De tre bolagens, strategi är att lansera sina digital-tv-tjänster med matchen. Rättigheten har köpts av schweiziska Kentaro.
– Det är en dyr match och den har varit till salu länge. Nu har vi gått samman och köpt för att marknadsföra digital-tv, säger danske Viasat-direktören Kim Poder, till Business.dk.

Eftersom det blev folkstorm när danskarna utan rätt abonnemang insåg att de skulle missa matchen lovade de tre tv-operatörerna att matchen ska visas på storbildsskärm på Rådhuspladsen i Köpenhamn.

Men det räcker inte för danskarna. Tabloiden Eksta Bladets chefredaktör Poul Madsen uppmanar danskarna att ta till olagligheter för att få se fotbollen.
– Vi gör allt vad vi kan för att sätta press på Viasat. Vi kommer inte göra något för att förhindra piratsändningar, säger han.

Frågan har fått en sådan dignitet att danske kulturministern Carina Christensen. 2002 avsade sig danskarna rättigheterna att lista evenemang som måste visas på rikstäckande tv. EU ger de rättigheterna men danska politiker menade att det skulle försämra konkurrensen mellan tv-kanalerna.
”Men nu ska jag förhöra mig vilka erfarenheter de inblandade aktörerna har, om de kan se fördelar eller nackdelar med en ny lista. Utöver det vill jag naturligtvis att få en belysning av de ekonomiska förhållandena”, skriver danske kulturministern i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev