Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Vill ha tv-licens för webben

Publicerad: 22 februari 2011, 08:49

Idag betalar tv-innehavaren tv-avgift. Den som bara har dator och tittar på SVT Play gör det gratis. Nu vill SVT sätta stopp för det. Internet måste ses som en självklar del i kärnverksamheten, skriver Eva Hamilton på DN Debatt.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Eva Hamilton. Foto: Hanna Teleman

När allt fler människor väljer bort det traditionella tablån i sitt tv-tittande måste public service också hitta en ny modell för tv-avgiften. I sin debattartikel i DN argumenterar vd:n Eva Hamilton för att även internet-användare ska betala tv-avgift.

”I Tyskland har man nyligen beslutat om en helt ny typ av avgift som ska införas 2013. Hushållen betalar en månatlig avgift för möjligheten att ta emot ett kvalificerat public servce-innehåll och avgiften är oberoende av vilken teknisk utrustning som används (…) Regeringen bör utreda om en liknande modell ska införas i Sverige” skriver Eva Hamilton.

Även Österrike, Schweiz och Finland tittar på liknande lösningar enligt SVT.

Eva Hamilton konstaterar att det finns fyra förändringar som skulle bidra till ett livskraftigt och framtidssäkrat SVT.

# Öppna SVT:s programarkiv

– Se till att gamla klassiker blir tillgängliga för tittarna

# Webben måste vara en självklar del av public service

# En delvis förändrad tv-avgift

På sikt kommer en modifiering krävas av dagens modell.

”Kopplingen mellan innehav av en tv-mottagare och avgiftsplikt kan upplevas som mindre självklar när fler tar emot tv-program via datorn eller mobilen”

# Ett brett programuppdrag

”Den enskilt viktigaste komponenten för att public service fortsatt ska vara viktigt är att det finns en allmän och etablerad vilja och vana hos hela befolkningen att använda SVT:s utbud” skriver Eva Hamilton.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.