Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"VM blir första Twitter-mästerskapet"

Publicerad: 9 juni 2010, 07:15

VM i fotboll blir ett rejält race för journalisterna – även på Twitter.
– Det blir det första Twitter-mästerskapet, säger TV4:s Olof Lundh som får det svettigt i Sydafrika.


Ämnen i artikeln:

TV4Olof LundhFotbollskanalen

Olof Lundh. Foto: Resumé.

Olof Lundh ska leverera i en mängd kanaler under VM i Sydafrika – nyheter, krönikor och blogg på fotbollskanalen.se, rapporter och analyser i tv och inlägg på Twitter.

– De senaste mästerskapen i fotboll har man talat mycket om att det blir nätmästerskap. VM 2010 blir givetvis ett mästerskap man följer på nätet men det blir även det första twitter-mästerskapet. Redan nu är jag beroende av en del journalister och sajter, men jag har än så länge skippat spelare, skriver han i sin blogg på fotbollskanalen.se.

För Resume.se utvecklar han resonemanget.

Vilka är det som du är beroende av?
–  Lite seriösare Guardian är bra för nyheter men har även BBC och Sky och FourFourTwo. Följer bland annat Henry Winter, Sid Lowe och Oliver Kay från morgonpressen och så Neil Ashton från NOtW. Hakar annars på kollegor som Ekwall, Brolin och Johanna Garå.

Hur kommer twittrandet under VM att gestalta sig?

–  Engelska förbundet blev helt taget av nyhetsflödet på Twitter när Fabio Capello ringde runt och petade spelare. Det läckte direkt på Twitter så det var gamla nyheter när man presenterade VM-truppen.

–  Twitter blir ju ett eget nyhetsflöde där man får VM-nyheterna direkt när de händer: kravallerna vid Nigerias match, Rio Ferdinands skada och så vidare. Nu publicerar journalisterna på egen hand och direkt och det ger en hastighet som man aldrig varit nära tidigare.

Hur kommer du själv att jobba? Har du nåt upplägg, några knep?
– Självklart kommer jag att köra korta nyheter via Twitter och sedan försöka bygga ut dem i bloggen eller via vanliga artiklar, men ibland handlar det om att vara snabb och rapp, andra tillfällen kan man lägga mer tid och kraft på texten.

Svettigt?
– Visst är det svettigt, men att vara på mästerskap i dag innebär att man publicerar i många olika former och på olika plattformar och det är på sitt kul att hitta de olika formerna allt eftersom mästerskapet fortgår.

I dag släpper fotbollskanalen.se för övrigt en Iphone-app.

–  Sett till antalet mejl jag fått i ärendet så är det efterlängtat, säger Olof Lundh.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.