Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”X Factor blir det största vi har gjort”

Publicerad: 9 december 2011, 13:06

Fredrik Arefalk, programchef TV4.

Foto: Resumé.

I kväll avslutas Idol-epoken. Programmet har betytt enormt mycket för TV4 affärsmässigt. Det är också en dyr satsning – men X Factor nästa år blir den dyraste produktionen som TV4 någonsin gjort, enligt programchefen Fredrik Arefalk.

Ämnen i artikeln:

Fredrik ArefalkIdolTV4X-Factor

MH

Magnus Helander


Idol har lyft TV4 på höstarna under åtta säsonger. Tittarsiffrorna har vikit på senare tid, men ligger ändå på en fortsatt hygglig nivå.

Det totala snittet för Idols alla säsonger är 1 132 000 tittare. Den enskilt högsta siffran uppnåddes under resultatshowen i finalen 2006 med 2 miljoner tittare.

Den bästa säsongen tittarmässigt var 2007 då Marie Picasso vann. Då var snittet 1 273 000.

Den bästa finalsiffran under huvudsäsningen noterades 2007 – 1 731 000 tittare.

Fredrik Arefalk kom in som programchef i samband med andra säsongen av Idol. Han säger att den svenska versionen har mycket högt anseende internationellt och att utländska bolag stått i kö för att se hur man lyckats uppnå en sådan succé i Sverige. Arefalk hyllar Freemantle och Meter för den framgångsrika produktionen.

Nästa höst blir det dock inget Idol. TV4 började för ett bra tag sedan förbereda för ett skifte och plocka in ett liknande koncept, X Factor, i stället.

– Idol är en vällidgt dyr produktion med X Factor blir den dyraste produktionen någonsin i TV4. Det blir det största vi har gjort, säger Fredrik Arefalk.

I kväll i finalen tror han på tittarsiffror runt 1,4 miljoner.

– Idol är ett oerhört starkt format och det är inte omöjligt att det kommer tillbaka i framtiden. Men vi kände att det var dags att prova något nytt nästa höst.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev