Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

ZTV i graven

Publicerad: 17 juni 2010, 12:28

ZTV läggs ner i sommar och ersätts av den nya sportkanalen TV10. Samtidigt görs TV6 om för en yngre publik, uppger källor inom MTG. ZTV fyllde 18 i maj, men har tappat tittare sedan TV6 vid starten 2006 fick ta över ett antal program från ungdoms­kanalen.


Ämnen i artikeln:

ZTV

Z-produktioner vi minns

MTG:s distributionsbolag Viasat har använt fri-tv-kanalerna TV6 och  TV8 för att marknadsföra sina betal­kanaler. Men i den hårdnande kampen  om sportpubliken vill Viasat ha en renodlad ”inkastarkanal”. För en  vecka sedan presenterade MTG:s Sverigechef Manfred Aronsson TV10,  en fri-tv-kanal med sport- och faktaprogram.

Viasat söker maximal distribution och har köpt analog distribution i Com  Hem åt TV10, som givetvis också sänds till Viasats satellitkunder.  Nästa steg väntas bli att byta ut ZTV i Boxers utbud mot gratiskanalen  TV10 i marknätet.

Utländska programbolag behöver inte ha tillstånd för att byta en kanal  mot en annan. Det räcker att meddela Radio- och tv-verket den nya  kanalbeteckningen. Däremot måste MTG komma överens med Boxer.

ZTV har de senaste åren haft sjunkande tittarsiffror. I maj såg bara 0,5  procent av tv-­publiken mer än fem minuter på ZTV. Av det totala  dagliga tittandet på 157,2 minuter svarade ZTV för 0,2 minuter eller 12  sekunder.

År 2007 betalade MTG 102 miljoner kronor för communityn Playahead i ett  försök att stärka sin ställning på nätet. Tanken var att sajten skulle  integreras med ZTV. I våras ­lades Playahead ner på grund av sviktande  besökssiffror.

Och i sommar är det ZTV:s tur att tacka för sig. Kanalen har, såvitt  Resumé kunnat utröna, gått med förlust under hela sin livstid.

Nu tar TV6 helt över den unga publiken och inriktas mot åldersgruppen  15–34 år.

TV10 ska vara gratis för tittarna och finansieras med reklam. Den ska  fyllas med rättigheter från Viasat Sport och enstaka evenemang, till  exempel tennis, basket, boxning eller Champions League-matcher. Den ska  också kunna sända träningslopp inför Formel 1, där huvudloppen sänds i  betalkanalen Viasat Motor. Starten är inplanerad till den 7 september  och EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och San Marino.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

ZTV

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.