måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Bytte namn från Ryska Posten – tvingas byta igen: ”Löjligt”

Publicerad: 24 april 2023, 13:24

Bara Posten ogillades av Post Nord. Nu blir budfirman "Inte Bara Post".

Ämnen i artikeln:

Varumärkesstrategi

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


I början av 2022 bytte budfirman Ryska Posten namn till Bara Posten för att inte associeras med Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Men efter kampanjen till ”Bara Posten” så fick ledningen ett ett brev från Post Nord där de uppmanades att byta namn.

Detta resulterade i att bolaget fick en tidsfrist på ett år, inom vilken namnet skulle vara utbytt. Nu byter Bara Posten namn till Inte Bara Post, eftersom det inte får heta något med "Post" i bestämd form.

Bolagets vd Jesper Bringby uttrycker viss frustration över att konkurrenten, som är den ledande aktören i Sverige kräver namnbyte av en mindre fullservice-aktör i Stockholm. Inte Bara Posts vd bedömer risken för sammanblandning som minimal.

– Det känns löjligt, hade vi upplevt att det fanns någon typ av associationsproblematik hade vi ju aldrig gjort bytet, säger Jesper Bringby till Resumé.

För att informera sina kunder om namnbytet lanserar Inte Bara Post nu det nya namnet med en reklamkampanj på utomhustavlor, annonser i dagspress och i radio. Bolagets irritation kring namnbytet är ett tydligt tema i kampanjen.

Nu ligger "Inte Bara Post" som ett ärende hos Bolagsverket som väntas på att prövas. Hur ser ni på risken att ni blir stoppade igen?
Ingen större risk. Antal bolag som har ordet "Post" i namnet är hur många som helst. Dessutom levererar vi express service och har inga tjänster där vi tangerar.

Hur kommer ni fram till "Inte bara post" som det nya namnet för ert varumärke?
– Vi har under de senaste drygt 25 åren jobbat med unga människor som är på väg i livet. Kulturen och historien är en del av vårt varumärke så det kändes helt naturligt att ta det befintliga varumärket ett steg till. Sen har det självklart varit viktigt att ett byte skall vara för att man själv vill inte någon annan.

Hur ser ni på styrkan i företagsnamnet jämfört med Ryska Posten?
– Känns mer relevant då vi har en annan tjänsteportfölj nu där vi erbjuder en hel rad olika tjänster.

Hos PRV förnyades registreringen av Ryska Postens varumärke i juni 2019 och gäller fram till 2029. Till Resumé säger Jesper Bringby att bolaget varken har planer på att upphäva registreringen eller ser en möjlighet att ta tillbaka Ryska Posten som företagsnamn, om läget i Ryssland skulle komma att förändras.

– Det finns inget syfte med att upphäva registreringen. Det är helt naturligt att man skyddar varumärket genom att behålla den. Vi har inga planer på att ta tillbaka namnet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev