Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Därför blir det bråk mellan generationer – Psykologin bakom ”OK boomer”

Publicerad: 28 november 2019, 12:47

Dispyter mellan generationer är ingenting nytt.

Foto: Getty Images

Hur kommer det sig att olika åldersgrupper ofta är så negativt inställda till varandra? Med anledning av att ”OK Boomer” blivit ett internetfenomen tittar Rodolfo närmare på vilka psykologiska förklaringar som finns till att denna dynamik upprepas gång på gång.


Ämnen i artikeln:

RodolfoLudwig JonssonBeteendebanken

Hört talas om internetfenomenet ”OK Boomer”? Trots att det började dyka upp redan för några år sen, har det under senaste månaderna tagit rejäl fart, inte minst på TikTok. Sägningen syftar till att avfärda eller förlöjliga den kritik som unga ofta får från Baby boomers-generationen, det vill säga födda ca 1945-65. 

”Dagens ungdom” får ofta höra att de är lata, mobilberoende och verklighetsfrånvända. Unga å sin sida kritiserar boomers för att bland annat vara reaktionära, konservativa och att inte bry sig om klimatet. Den här typen av dispyter mellan generationer är inget nytt. Men hur kommer det sig att olika åldersgrupper ofta är så negativt inställda till varandra? Och vilka psykologiska förklaringar finns till att denna dynamik upprepas gång på gång?

Vad säger forskningen?

En av många studier på ämnet gjordes av två psykologer vid University of California Santa Barbara, som ville undersöka människors tendens att tro att ungdomar i dag har fler brister jämfört med ungdomar i tidigare generationer. Totalt besvarade 3,458 vuxna enkäter online där de fick svara på frågor om exempelvis hur respektfulla, belästa och intelligenta de uppfattar att dagens ungdomar är jämfört med hur de själva var som unga. 

Resultatet visade att äldre som är mer auktoritära var mer benägna att säga att unga i dag är mindre respektfulla mot äldre än vad de själva var som barn. Vuxna som är mer belästa ansåg att unga i dag inte är lika intresserade av att läsa som de själva brukar vara. Vuxna som är mer intelligenta – vilket mättes genom ett kort IQ-test – har högre sannolikhet att säga att unga i dag är mindre smarta än vad de själva var som unga.

Och vad betyder det?

Uppföljning av studien har visat att det inte finns några direkta belägg för att skillnaderna mellan unga i dag och förr i tiden faktiskt existerar. Att unga i dag skulle vara mindre belästa, intelligenta eller respektfulla jämfört med tidigare generationers ungdomar, verkar alltså helt taget från luften.

Det verkar i stället som att vi har med fördomar att göra, kombinerat med en bias som kallas ”presentism”. Denna bias beskriver vår tendens att ta ”bitar” från nuet och lägga ihop dem när vi ska försöka minnas det förflutna. Vårt minne är helt enkelt inte är tillräckligt detaljerat och objektivt. Därför fyller vi ofta igen luckorna med information från nutiden, vilket så klart färgar våra upplevelser. Därför tänker nog många äldre att eftersom de gillar att läsa nu, gillade alla barn att läsa när de själva var unga. 

Detta betyder alltså att vuxna som är nedsättande mot yngre generationer lever i en illusion, orsakade av kognitiva mekanismer. Och helt enkelt verkar det inte handla så mycket om skillnader över generationer utan snarare om ålderseffekter. 

När dagens Generation Z blir äldre kommer de därför sannolikt att prata nedsättande om ungdomarna som lever då. Och i generationskrigets anda får dagens 20-somethings räkna med idel spydigheter på framtidens plattformar. Hoppas det är nån tröst, boomers.

Ludwig Jonsson

Beteendebanken är ett samarbete mellan kommunikationsbyrån Rodolfo och Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.