måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Domstolen häver beslag av Aron Flams bok – advokaten förväntar sig att åtalet läggs ner

Publicerad: 13 augusti 2020, 14:41

Aron Flam.

Foto: Thomas Nilsson

Över 2000 exemplar av komikern Aron Flams beslagtagna bok ”Det här är en svensk tiger” lämnas nu tillbaka efter ett beslut i Patent-och marknadsöverdomstolen. ”Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta”, säger Aron Flams advokat Monique Wadsted.


Julia V. Caesar

julia.v.caesar@resume.se


Komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” har varit beslagtagen sedan i juni. Detta efter att Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ursprungsbilden, polisanmält Aron Flam. 

Boken beskrivs som en uppgörelse med Sveriges eftergivna hållning till Nazityskland under andra världskriget och hur den påverkar oss än idag, och tigern i fråga är en parafrasering på en kampanj under andra världskriget. Tigern på Aron Flams bok har dock redigerats, och bär en svastika runt ena benet och har det andra lyft i en nationalsocialistisk hälsning. 

Nu häver Patent- och marknadsöverdomstolen beslaget av 2 282 böcker. Aron Flams advokat Monique Wadsted, som också företräder förlaget Samizdat Publishing, beskriver beslutet som en upprättelse. 

– Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella. Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen idag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren, skriver hon i en kommentar. 

Aron Flam har under ärendets gång hävdat att omslaget är satir. Beredskapsmuseet har inte kommenterat dispyten. Flera nyhetsmedier har i sin rapportering undvikit att publicera bilden på tigern. 

– Jag utgår ifrån att beslutet leder till att åtalet nu läggs ned. Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta, säger Monique Wadsted.

Monique Wadsted skriver sedan tidigare bloggen Fråga Advokaten på Resumé. Läs den HÄR

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev