Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Efter protesterna mot rasism: Sponsorer pressas att bojkotta NFL-laget Redskins

Publicerad: 7 juli 2020, 12:49

Investerare goda för totalt 620 miljarder dollar kräver att Nike, Pepsi och FedEx bryter med Washington Redskins om laget inte bryter namn, eftersom de anser att ”Redskins” är rasistiskt.


Ämnen i artikeln:

Rasism

Flera parallella händelser har de under den senaste månaden gemensamt drivit upp frågan om rasism och ojämlikhet på den politiska agendan i USA. Att debatten och medborgarrättsrörelsen har fått en skjuts har också fått konsekvenser för elitidrotten i USA där frågan om politikens utrymme i den hårt kommersiella idrotten har kommit och gått under de senaste åren sedan quarterbacken i amerikansk fotboll Colin Kaepernick började sätta sig på knä i protest i samband med att den amerikanska nationalsången spelades inför NFL-matcher för några år sedan.

Intensiteten i den senaste vågen av protester har riktat blickarna mot Washington Redskins som genom sitt lagnamn anklagas för förtryck av ursprungsbefolkningen och kulturell appropriering av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

Under fredagen skickade sammanlagt 87 investerare, som står för sammanlagt 620 miljarder dollar, tre separata brev till Nike, FedEx (som är delägare i laget) och PepsiCo där de kräver att de bryter sina samarbeten med Washington Redskins om de inte byter namn.

Extra pressade av situationen är Fedex. Logistikföretagets styrelseordförande och koncernchef är delägare i Washington Redskins, därtill är arenan i Maryland utanför Washtington namngiven efter Fedex. 

Människorättsorganisationer som företräder ursprungsbefolkningen har i flera år försökt få föreningen att byta namn, så sent som 2013 slog huvudägaren Dan Snyderfast att han ”aldrig kommer att byta namnet”

Carla Fredericks, talesperson för ett av investmentbolagen First Peoples Worldwide säger till AdWeek att ursprungsbefolkningen ”är en del av den rörelse som pågår just nu”

– Ursprungsbefolkningar var i många avseenden uteslutna från medborgarrättighetsrörelsen i slutet av 1960-talet, eftersom vi var hållna till reservaten och vår förmåga att engagera oss offentligt var mycket begränsad på grund av detta. Med sociala medier nu är allt uppenbarligen väldigt annorlunda

Varken Nike eller Pepsi har velat kommentera uppmaningen. Men FedEx har via si vd och styrelseordförande Fred Smith, sagt att de är villiga att be Washington Redskins att byta namn.  

Under måndagen kom ytterligare handling från de intressen som vill få till ett namnbyte när ett brev skickades till NFL-kommissionären Roger Goodell med krav på att den amerikanska fotbollsligan agerar omedelbart för att byta namn på Washington Redskins team.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Rasism

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.