måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Euronet går med på att sluta använda ”bankomat” efter stämningsansökan

Publicerad: 2 maj 2023, 12:03

Johan Nilsson är kund- och marknadschef på Bankomat.

Foto: Pressbild

Efter en stämningsansökan från Bankomat har konkurrenten Euronet Group gått med på förlikning. Nu kommer bolaget sluta använda ordet "bankomat" om sina egna kontantautomater.

Ämnen i artikeln:

MarknadsföringVarumärkeVarumärken

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Det var i november 2022 som Bankomat – företrädda av Advokatbyrån Schjødt – lämnade in en stämningsansökan gentemot företaget Euronet Group till Patent- och marknadsdomstolen. Stämningsansökan avsåg varumärkesintrång, intrång i företagsnamn och brott mot marknadsföringslagen, då Euronet använt ”bankomat” om sina egna kontantautomater. I Sverige skedde detta på företagets hemsida och i Danmark på företagets automater.

Nu har Euronet Group, som tidigare förnekat intrång, gått med på förlikning. Det meddelar Bankomat i ett pressmeddelande.

– Varumärket och företagsnamnet Bankomat har högt förtroende och står för kvalitet och trygghet. Som konsument är det viktigt att veta vad man kan förvänta sig av olika företag som har kontantautomater och det blir svårare om andra aktörer använder Bankomats rättigheter, kommenterar Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Förlikningen innebär att Euronet såväl i Sverige som i Danmark, Norge och Finland ska upphöra med alla aktiviteter som omfattas av Bankomats stämningsansökan. Euronet ska även delvis ersätta Bankomat för rättegångskostnaderna.

– Vi kände oss hela tiden trygga i att en dom skulle falla till Bankomats fördel, och att Euronet omedelbart valde förlikning tyder på att de gjorde samma bedömning. Det här sänder en tydlig signal också till andra företag att inte använda ”bankomat” om sina egna automater, fortsätter Johan Nilsson.

LÄS MER: Så smart (eller osmart) är det att likna marknadsledaren – och här går gränsen för plagiat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev