Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Kan bli fler ryska kopior när företag överger sina patent

Publicerad: 29 juli 2022, 08:22

”Idea” och ”Onkel Vanya” är två kopior, skapade efter att Ikea och McDonald's lämnade Ryssland.

Efter att mängder av varumärken flytt Ryssland står de inför ett val. Antingen betalar man in årsavgift till landet, eller så ger man upp sina patent.


Ämnen i artikeln:

IkeaMcDonaldsRysslandNyheter

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har allt fler varumärken lämnat landet. McDonald's, Coca-Cola, Unilever, Ikea, med fler. Och efter att hamburger- respektive möbeljätten lämnade så var Ryssland snabba med att ta över deras varumärken med mindre modifikationer. McDonald's blev Onkel Vanja, och Ikea blev Idea.

LÄS OCKSÅ: Varumärkena kan inte lämna Ryssland – på grund av franchise-tagare 

Och enligt Dagens industri kan samma sak hända för många andra varumärken som lämnat landet. Om patenten förfaller i Ryssland är det fritt fram att marknadsföra snarlika idéer på den ryska marknaden. Det sker om företag inte betalar in en årsavgift i Ryssland. På så sätt kan sanktioner mot Ryssland få motsatt effekt, eftersom bolag som lämnar landet då överger sina patent. 

DI har pratat med Christina Wainikka som är policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Hon menar att om ett företag har patent som är gångbara i många år, som man släpper, så har vem som helst rätt att överta idén, givet att företaget har kapacitet för produktion.

– Det skulle kunna vara av stor nytta för ryska företag att fritt använda teknik som varit patentskyddad, säger hon till Di. 

LÄS OCKSÅ: Interna mejlet visar: Så försöker Arket tysta ned butiksöppningen i Moskva 

 

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.