Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Katrin Zytomierskas hälsokost uppfyller inte kraven – produkter felmärka

Publicerad: 7 december 2020, 14:12

Ospecifika hälsopåståenden och irrelevanta säljargument. Efter att Stockholms stads livsmedelsinspektioner genomfört en rutinkontroll hos Katrin Zytomierskas hälsolivsmedelbolag Clean Eating kan de konstatera att influencerns företag har flera brister vad gäller märkning av produkter.


Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaInfluencer

2012 grundade influencern Katrin Zytomierska hälsolivsmedelsbolag Clean Eating, som i dag består av en produktlinje med 47 livsmedel som utöver via egen hemsida även går att köpa i mataffärer i hela Sverige. Varumärket lägger stor vikt vid att lyfta fram hälsofördelar med kosten, som att de till exempel inte innehåller något socker. 

Men påståendena om produkterna har inte alltid täckning. Det framkommer efter en rutinmässig livsmedelskontroll genomförd av Miljöförvaltningen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Av kontrollrapporten framkommer att flera produkter inte fått en tillräcklig märkning. Medan det till exempel framförts att en gröt inte innehåller något tillsatt socker slår miljöförvaltningen ned på att de inte skrivit ut att produkten innehåller naturligt förekommande socker. De anmärker också på att Clean Eating använt texten ”Fri från palmolja” i en irrelevant kontext, för en mjölkchoklad. 

Än en gång dyker Katrin Zytomierskas Omega-3-olja upp i strålkastarljuset, då den inte är märkt som kosttillskott. Den saknar också en text om att tillskott bör användas som alternativ till en varierad kost. I somras förbjöds Katrin Zytomierska att marknadsföra fiskoljan av Patent- och marknadsdomstolen i väntan på dom, efter att Konsumentverket stämt henne. 

Läs mer: ”Tappat 99 procent av kunderna” – så påverkas influencers av coronaviruset 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.