lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Kreatörernas bild om bojkott blev viral – nu stoppar Absolut exporten till Ryssland

Publicerad: 18 april 2023, 12:02

Stephanie Durroux, vd på Absolut, har kommunicerat internt om att exporten till Ryssland stoppas igen. Foto: Elisabeth Toll // TT // Gavriil Grigorov.

Boycott Absolut. Tre kreatörer på Differ står bakom en bild som fått stor spridning i sociala medier de senaste dagarna. Nu meddelar Absolut Companys vd Stephanie Durroux i ett internt att bolaget väljer att stoppa exporten till Ryssland – detta trots tidigare beslut att återuppta exporten.
– Kul om vår bild fått dem att tänka om, säger Johan Gustafsson, en av kreatörerna bakom bilden.

Ämnen i artikeln:

Absolut VodkaUkrainakrigetNyheterRysslandVladimir PutinPernod RicardVarumärkeVarumärken

AP


Beslutet att återuppta exporten togs 11 april av moderbolaget Pernod Ricard, som hänvisade till den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet och lokala medarbetares säkerhet.

Men beslutet kritiserades vitt och brett av såväl politiker som bolag. Bland annat valde Svenska Brasserier, koncernen som bland annat äger Riche och Sturehof, att sluta köpa in Absolut och andra Pernod Ricard-produkter. Absolut ställde även in sitt medverkande på Öl- och whiskymässan i Göteborg, och en Absolut Vodka-utställning i Kristianstad ställdes in.

Förutom Johan Gustafsson står Linda Iuta Fryxell och Johan Angantyr bakom den bild som har fått stor spridning i sociala medier, bland annat av de som Svenska Brasserier (tweeten fick 450.000 visningar, 446 retweets och 5.740 likes). Bilden refererar till de klassiska Absolut Vodka-annonserna från 80- och 90-talet. Till vardags jobbar alla tre på Differ, men bilden är ett privat initiativ.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Internationellt har bilden uppmärksammats av reklamdebattören Bob Hoffman och den australiensiska reklamnyhetssajten The Stable.

– Det är ledsamt att se ett av de starkaste varumärken som svenska reklambranschen någonsin skapat sänkas på det här sättet av Pernod Ricard. Om vi är många som protesterar ökar chansen att de nyktrar till och slutar stödja det illegala Ryska kriget i Ukraina, säger Johan Gustafsson.

Nu stoppar Absolut exporten till Ryssland, såg du kanske. Vad säger du om er del i att driva opinion i frågan?
– Det är så klart glädjande. Och även kul om vår bild på något sätt har bidragit till att få dem att tänka om. Jag hoppas att beslutet innebär att Pernod Ricard även stoppar exporten av deras andra varumärken till Ryssland.

Varför ville ni göra detta?
– Med tanke på de hemska krigsbrott som Ryssland gör sig skyldiga till i Ukraina är det självklart för oss att ta ställning.

Vad är det i bilden som gör att så många använder den, enligt dig?
– Den sammanfattar det huvudlösa i att exportera produkter till Ryssland, och på så sätt stötta den krigförande ryska staten. Den får förmodligen även folk att minnas de omtyckta annonserna från 80- och 90-talet. 

Hur ser du på att restauranger använder bilden för att spida sitt budskap?
– Det är fantastiskt kul att bilden har fått så stor spridning. Vi överlämnade bilden inramad till Sturehof, Riche och Brillo igår så att de även kan visa upp sitt ställningstagande i baren.

Det var i ett internt meddelande som vd:n Stephanie Durroux enligt TV4 meddelade att man backar från beslutet att exprtera dryck till Ryssland. Anledningen var att man inte vill utsätta anställda och partners för kritik och att man insett sin roll på den svenska marknaden. 

”Reaktionen de senaste dagarna reflekterar tydligt den roll som Absolut spelar i det svenska samhället. Vi förstår betydelsen av dessa långvariga och tillitsfulla relationer som vi har med våra svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället i stort”, skriver vd:n Stephanie Durroux i den interna kommunikation som TV4 Nyheterna tagit del av.

LÄS OCKSÅ: Håkan Olofsson: Absoluts kritiker har inte tänkt varvet runt 

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev