Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Kritiserades för rasistisk karta: Nu byter Red Bull marknadschef

Publicerad: 2 oktober 2020, 09:09

I somras hamnade Red Bull i blåsväder sedan en kontroversiell karta från en av bolagets presentationer fått spridning på nätet. Varumärket sparkade både marknadschef och vd. Nu har Red Bull tillsatt en ny CMO som blir företagets högst uppsatta person med afroamerikansk bakgrund.


Ämnen i artikeln:

Red BullRasism

Det var i juni som en slide läckte ut till media med en karta över olika marknader där Red Bull säljs. En okonventionell och opassande presentation minst sagt. På kartan beskrivs Indien som ”call centers” mellanöstern som ”evil-doers” och en pil som indikerade ”bombs go here,”. Afrika beskrivs med orden ”zoo animals come from here”, medan Kina reduceras till produktionsapparat.

Efter medierapporteringen fick både bolagets vd och marknadschef i Nordamerika, Stefan Kozak och Amy Taylor sparken. Även den österrikiske marknadsföraren Florian Klaass, som var ansvarig för kartan, blev av med jobbet.

Faktum är att omkring 50 marknadsförare ska ha fått sparken från Red Bull, enligt uppgifter till Business Insider. 

Nu har Red Bull utsett varumärkeschefen Ken Turner till nu marknadschef i Nordamerika. En befordran med symbolisk innebörd i sammanhanget. Han blir nämligen Red Bulls högst uppsatta svarta chef. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Red BullRasism

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.