söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Massiv kritik i Icas sociala medier – marknadsdirektören: ”Vi har lyckats bra med att kommunicera pris”

Publicerad: 27 mars 2023, 10:54

Josefin Lundmark, marknadsdirektör på Ica, slår ifrån sig av priskritiken. Foto: TT/Jessica Gow.

När konkurrenten Lidl pratar pris i var och vartannat inlägg på sociala medier har Ica stoppat huvudet i sanden – de snackar enbart recept.
Följarna rasar och uppmanar till bojkott.
Nu svarar marknadsdirektören Josefin Lundmark på kritiken.

Ämnen i artikeln:

KrisNyheterIcaJosefin LundmarkVarumärkeVarumärkenEkonomiLågkonjunktur

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I förra veckan gick Lidl ut och meddelade att de gör en ”Kiwi”, det vill säga fryser och sänker priserna på över 100 varor. Det gjorde även den norska marknadsledaren Kiwi tidigare i vår, vilket har hyllats och sägs ha varit en orsak till att inflationen i landet har sjunkit. Och under måndagen har Ica gett sig in i priskriget – under morgonen meddelade de en sänkning för 300 varor med mellan 5 och 25 procent.

LÄS MER: Svenskarnas dom i ekonomiska krisen – Ica rasar i varumärkesmätning

Men fortfarande – ingen priskommunikation i sociala medier.

När Resumé i förra veckan gjorde en genomgång av hur de stora matjättarna pratade i sociala medier fanns en tydlig skillnad mellan Lidl och Ica. Lidl utlyser tävlingar och pratar om prissänkta produkter – medan Ica låter inlägg efter inlägg handla om recept. 

På @Icasveriges Instagramkonto låter kritiken inte vänta på sig. 

”Ska ba göra en låneansökan innan jag kommer å handlar hos er”, skriver en användare under ett recept för sushivåfflor.

”Jag hoppas att svenska folket nu genom kraften vi kan få i sociala medier faktiskt ser till att använda den och få dessa matjättar att inte längre diktera villkoren. Upp till kamp och bojkotta jättarna och deras oligopol. Handla på Lidl!”, skriver en annan under ett recept för citronpaj.

”Sluta med bortförklaringar, ni kommer köra Sveriges ekonomi i botten då räntan måste höjas hela tiden. Ta ert ansvar och sänk priserna”, skriver en tredje.

Och så där fortsätter det.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Instagram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Hur kommer det sig att ni inte adresserar pris i era inlägg på sociala medier?
– Vi försöker alltid svara, bemöta, diskutera och med rätt tonalitet kommentera i våra flöden på det sätt som passar kanalen. Jag tycker vi lyckats bra även i detta område eftersom ämnet är väldigt komplext då inflationen bygger på många underliggande faktorer och varierar från olika varugrupper. Vi har även andra kanaler för att nå ut med nyhetsinformation som det handlar om i detta fall, säger Icas marknadsdirektör Josefin Lundmark.

I förra veckan skrev Resumé om att Ica tappar mest av alla matbutiker när det kommer till hur svenskarna förknippar företaget med prisvärda varor.

Hur ser ni på det?
– Det är siffror som jag inte känner igen från våra egna mätningar, men att vi ska vara prisvärda för våra kunder är en av våra absolut viktigaste prioriteringar. Vi vill självklart göra allt för att kunderna ska har råd att handla prisvärda varor och bra mat varje dag till sig och sin familj på Ica. Vi har tagit vårt ansvar i det svåra läget som vi befinner oss i.

LÄS MER: Matjättarna slår tillbaka mot kritiken – utan att väcka sympati: ”Parkera Ferrarin i garaget”

Hur planerar ni att kommunicera kring pris framöver?
– Vi kommer fortsätta att vara transparanta och ärliga med vad vi gör och alla våra ansträngningar för att bidra till att hålla nere priserna så mycket det bara går. Vi har självklart ett stort ansvar och vi kommer fortsätta ta det. Vi kommer fortsätta att ligga med starka kampanjer på varor som kunderna handlar ofta och vi kommer tillsammans med leverantörerna att göra allt vi kan för att sänka priserna för våra konsumenter. Vi kommer fortsätta att kommunicera vilka varor som är i säsong, vad man kan göra för att minska matsvinnet och också vara tydlig med att vi alltid värnar om den svenska livsmedelsförsörjningen, våra svenska bönder och att vi behöver värna om vår lokala produktion här i Sverige. Gör inte vi det nu riskerar vi vår långsiktiga försörjningsgrad och det vill vi inte ska ske.

Givet tappet, och raset i förtroendet hos svenskarna överlag, vad hade ni kunnat göra annorlunda när det kommer till kommunikationen?
– Ica har i grunden ett starkt kundförtroende men det är ett väldigt utmanande läge för många människor och det har gått väldigt fort. Vi ser att råvaruprishöjningar, energipriser, valutautmaningar och dess påverkan på matpriser i hela livsmedelskedjan gjort att matpriser ökat på ett sätt vi inte sett tidigare och självklart skapar det oro hos kunderna, det har vi förståelse för. Men i grunden handlar det om ett hårt arbete att hjälpa våra kunder och det är också det som bygger kundernas långsiktiga förtroende.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Fotnot: Josefin Lundmark svarade på våra frågor i förra veckan, innan Ica gick ut med sänkningen av 300 varor. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev