torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Mellons huvudsponsor verksam i Ryssland: ”Strider inte mot policy”

Publicerad: 14 februari 2023, 09:53

Melodifestivalens programledare Jesper Rönndahl och Farah Abadi. Och Vladimir Putin.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Marabou är en av huvudsponsorerna av Melodifestivalen som just nu går på SVT. Samtidigt är deras ägarbolag fortfarande aktiva i Ryssland.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetVarumärkesbyggandeSVTMelodifestivalenMarabouNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


När Ryssland invaderade grannlandet Ukraina för snart ett år sedan drog sig många västerländska varumärken ur landet. Bolagen ville inte stötta den Vladimirs Putins anfallskrig mot Ukraina. Men nu visar det sig att Melodifestivalens huvudsponsor har fortsatt verksamheten i Ryssland. Mondelēz även nämligen varumärket Marabou.

LÄS OCKSÅ: Putin hånar Europa i bisarr julreklam: Extremkyla och husdjur som föda 

Enligt SVT Nyheter gick bolaget i mars ut och sa att de skulle stoppa alla ”icke-nödvändiga aktiviteter” i Ryssland. Men verksamheten rullar till stor del på. Till SVT Nyheter säger bolaget att de ”dock avvecklat alla nya kapitalinvesteringar och reklammedia i Ryssland”.

Att Marabous moderbolag var SVT inte medvetna om. 

– Det här är nya uppgifter som vi fått reda på nu, det är en helt ny situation, säger Ebba Adielsson, ansvarig utgivare och programchef på SVT Nöje till SVT Nyheter.

Sedan faller SVT tillbaka på sina policydokument:

– Vi har en policy vad gäller våra sponsorsamarbeten. Men just nu så strider inte Marabou mot den policyn, säger Ebba Adielsson till SVT Nyheter och fortsätter: 

– Vi kommer behöva sätta oss in i situationen mer och ta reda på de nya uppgifterna som kommit till oss. Och se hur vi behöver – och om vi behöver – agera på det. 

LÄS OCKSÅ: Experter kritiska mot Amnestys agerande: ”Ger starkt underlag till ryska aktörer”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev