onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Ny studie: Här är Sveriges mest värdefulla varumärken

Publicerad: 25 april 2023, 12:55

Spotify, Klarna och Ikea är några av Sveriges högst värderade varumärke enligt Kantars globala studie.

Sveriges ledande varumärken rankas för första gången i den globala undersökningen Kantar Brand Z – och det visar sig att vi är ett litet land med oproportionerligt starka varumärken.

Ämnen i artikeln:

IkeaSpotifyVattenfallH&MTeliaVarumärkeVarumärken

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det är första gången som svenska bolag inkluderas Kantar Brand Z och när resultatet presenteras sker det med den blågula flaggan i topp. Rapporten visar att landets 30 mest värdefulla varumärken har ett sammanlagt varumärkesvärde på 76,3 miljarder dollar (cirka 760 miljarder svenska kronor). Det överträffar motsvarande värde för de största bolagen i Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien om man tar hänsyn till landets storlek.

Ikea toppar listan med ett samlat varumärkeskapital på 20,8 miljarder dollar (motsvarande 210 miljarder kronor – dubbelt så mycket som tvåan på topplistan, musikbranschens utmanare Spotify (värde 103 miljarder kronor).

– Svenska varumärken presterar särskilt starkt på den globala arenan där många blivit internationellt välkända. Det är ingen överraskning att IKEA toppar rankingen, de är erkända jorden runt och har behållit sitt svenska DNA i allt de gör, säger Christine Völcker, vd för Kantar Sverige i ett pressmeddelande.

Sverige är också en av de mest mångsidiga marknaderna om man tittar på de 30 mest värdefulla varumärkena. På listan finns allt från mjölken på våra frukostbord - inklusive det mejerifria alternativet och bordet i sig - till bilarna på våra vägar, tjänster, banker och försäkringsbolag.

Sju varumärken på svenska topplistan genererar över 90 procent av sitt värde från andra länder. Endast Frankrike med sina många lyxvarumärken har en högre andel av sitt varumärkesvärde från internationella marknader.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Om undersökningen

BrandZ är en årlig global och lokal varumärkesvärdering som kombinerar analyserad finansiell data med omfattande varumärkesundersökningar. BrandZ omfattar 54 marknader och drygt 20 000 varumärken, baserat på insikter från drygt 4,2 miljoner konsument-intervjuer per år.


För att inkluderas i den svenska rankingen har Kantar gjort följande avgränsningar:

• Varumärket ska ha sitt ursprung i Sverige.
• Varumärket måste ägas av ett bolag med fullständigt bokslut tillgängligt för allmänheten
• Rankingen gäller enbart konsumentinriktade varumärken.
• För banker bör minst 30 procent av dess rörelseintäkter genereras av dess detaljhandels- och/eller konsumentsegment.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev