måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Open Studio bakom designen av Ploq – St1:s storsatsning på matställen

Publicerad: 11 januari 2021, 09:32

St1:s senaste satsning i Sverige är Ploq – en matkedja längs vägarna. För koncept och design står Open Studio Stockholm. Innan årsskiftet öppnade de första restaurangerna och när utrullningen är klar kommer det att finnas 104 enheter i anslutning till Shells bensinstationer.

Ämnen i artikeln:

ST1Open Studio Stockholm

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Open Studio har tagit fram konceptet i sin helhet, arbetet omfattar arkitektur och inredning, visuell identitet, skyltsystem, förpackningar, bärkassar, personalkläder med mera. Planning och strategi har gjorts i nära samarbete med Garbergs som har ett långtgående samarbete med St1.

Lösningen bygger på insikten att det vägresenärer allra helst söker en lugn plats för att ta en paus. Tanken om en Urban Picnic har genomsyrat allt från naturliga materialval, sittplatsernas utformning, kundvarv till färgval och take-away förpackningar.

– Behovet av en paus på väg tillgodoses av helt andra behov än de snabbmatskedjor som resenärer i dag är hänvisade till. Ploq fokuserar på mat av fräscha och bra råvaror i en lugn och avslappnad miljö, något som kan vara svårt att hitta på resande fot, berättar Erica Samuelsson, konceptansvarig för Ploq på St1 i en kommentar. 

Open Studio har även stått för utformningen av butikernas toaletter som dekorerats med illustrationer av Sveriges alla landskapsblommor och -djur. 

– Att få möjligheten att arbeta på en helhetsnivå som vi har gjort med Ploq är något som vi på Open Studio vurmar extra mycket för. Med erfarna arkitekter, designers och strateger samlade under ett tak har vi möjlighet att erbjuda våra kunder starka och sammanhängande koncept, säger Karin Ahlgren, ansvarig designer på Open Studio i en kommentar. 

Idag finns Ploq i Täby, Bromma och Botkyrka där de ligger granne med Shells bensinstationer samt i Varberg där Ploq är placerad på en helt ny marknadsplats tillsammans elbilsladdning, drivmedel och biltvätt. 100 matställen till är planerade att öppna inom närmaste åren.

Arbetsgrupp

Arbetsgrupp Open Studio:

Strateg/Projektledare: Åsa Berg

Senior Arkitekt/Projektledare: Annika Lindroos

Designer: Karin Ahlgren

Arkitekt: Ramina Mirzaie
Arkitekt: Eleonor Moschevitz Honkanen

Formgivare: Ylva Krantz

Illustratör: Kelly Lansman

Produktionsledare: Johanna Jöhncke

Uppdragsgivare: St1.

Marknad- och informationschef: Erica Samuelsson

Marknad: Faisal Ouahid

Chef Bygg- och underhållsavdelningen: Stefan Anger

Samarbetspartners: 

Garbergs, Perfecta, Expedit, Kanozi, Brand Factory, Focus Neo m.fl.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev