tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Politiker rasar mot spritbeslutet: Sinnessjukt – bojkotta Absolut Vodka

Publicerad: 12 april 2023, 12:44

Anders Ygeman (S), Anna Starbrink (L) och Björn Söder (SD) kritiserar besutet. Foto: TT Nyhetsbyrån

I veckan tog Absolut Vodkas moderbolag Pernod Ricard beslutet att börja exportera till Ryssland igen – nu möts bolaget av frän kritik: ”Lika omoraliskt som obegripligt”

Ämnen i artikeln:

Absolut VodkaKrishanteringRysslandUkrainakrigetNyheterVladimir PutinHampus KnutssonVarumärkeVarumärkenKommunikationsstrategiPR-strategi

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Tidigare i veckan framkom det att Absolut Vodkas franska ägare, Pernod Ricard, kommer fortsätta exportera sprit till Ryssland. Detta för att skydda ”lokala medarbetare” och bolagets ”ekonomiska hållbarhet”. 

Men svenska politiker är inte imponerade – och inte nådiga i sin kritik av den före detta svenska nationalklenoden Absolut Vodka, enligt TT Nyhetsbyrån. På Twitter dundrar Sverigedemokraten Björn Söder: ”Skäms! Sluta köp Absolut vodka!”.

Gustaf Göthberg, riksdagsledamot för Moderaterna stämmer in i kritiken och kallar beslutet för ”Exempellöst ryggradslöst”.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) kallar beslutet ”en fin present till Putin”.

Kristoffer Tamsons, oppositionsråd för Moderaterna i Stockholm, skriver: ”Frihet kräva att du avstår denna dryck.”

Gulan Avci, som är riksdagsledamot för Liberalerna, kallar Pernod Ricards beslut ”otroligt omoraliskt” i en tid då Ukraina bokstavligt talat kämpar för sin frihet och hela Europas demokrati, skriver TT Nyhetsbyrån.

Liberalernas Joar Forrsell: ”Det är sinnessjukt att någon handel med Ryssland överhuvudtaget tillåts”. Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) pekar på en ”moralisk kollaps” hos Pernod Ricard: ”Det finns inget hållbart i att göra affärer med krigsförbrytarna i Ryssland.”

På den politiska vänsterskalan skriver den före detta ministern och socialdemokraten, Anders Ygeman, kort: ”Absolut Putin”

Samtidigt haglar orden om social hållbarhet tätt på The Absolute Companys engelskspråkiga sajt. ”The Absolut brand has always been a friend of the LGBTQIA+ community”, skriver bolagets vd Stephanie Durroux i deras Hållbarhetsrapport för 2021/2022. Putins regim har länge varit direkt fientligt inställda till samma rörelse.

Resumé har sökt The Absolute Company för att ställa frågor kring deras ägarbolags beslut, vad det gör med Absolut-varumärket och hur deras värderingar stämmer överens med Rysslands invasion av Ukraina. De har inte återkommit.

Kris- och kommunikationsexperten, Hampus Knutsson, kallar Pernod Ricards beslut för ”Absolut korkat” och skräder inte med orden om hur dåligt beslutet är för varumärket.

– Om jag vore kommunikationsansvarig så skulle jag avgå. Det här beslutet är så korkat att det inte går att försvara, säger han och fortsätter: 

– Jag tycker det är lika omoraliskt som obegripligt och ger en besk eftersmak. Kommunikativt är det hål i huvudet och marknadsmässigt så är det korkat. Man undrar om beslutet fattats i onyktert tillstånd? Pernod Ricard har givit Absolut och alla andra deras varumärken alkoholproblem genom att på det här sättet stötta Putin och hans krig.

Han menar att beslutet måste vara tagit helt på kommersiell grund och att den ryska vodkamarknaden är för viktig finansiellt för bolaget.

– Förmodligen är de rädda att förlora marginalerna på en stor vodkamarknad som Ryssland, men genom att sälja till ett krigförande land på det här sättet så riskerar de ju försäljningen på alla marknader i länder som är emot den ryska invasionen av Ukraina. Risken för en bojkott är uppenbar på kort sikt och det kan bli en baksmälla för Absolut-varumärket som håller i sig länge, säger han.

Samtidigt ger han inte mycket för bolagets uttalande om att de vill ”skydda lokala medarbetare”.

– Det låter som trams och hittepå. Ingen är väl så lättlurad?

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev